Огнян Ценков подпомогна шампионки от Спортен клуб по кану-каяк "Ванто" - Видин

Видин ->

Другото лице на воините ни – разказ за Голямата война чрез малките истории на участниците в нея

Видин ->

Интересни концерти подготвя Симфониета – Видин през новия творчески сезон

Приоритетно се работи за закупуване на нови инструменти за оркестрантите
Видин ->

Уникална находка – керамична глава на богинята майка, намериха археолози край Майор Узуново

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Пенсионери излязоха на протест във Видин

снимка на nie
Реформа в пенсионната система искат хората от третата възраст

Днес  пред Съдебната палата във Видин около стотина пенсионери се събраха на мирен протест за реформа на пенсионната система. С този акт протестиращите се надяват да предизвикат управляващите да преразгледат Закона за социално осигуряване и да направят преизчисление на пенсиите – според участниците в протеста има скрита дискриминация между пенсионерите, пенсионирани преди 2007 г. и тези, които се пенсионират след тази година. До провеждането на протеста се стигна след като на 4 октомври на заседание в София се събраха представители на 19 пенсионерски организации, които взеха решение за провеждане на протестни действия по региони.

„Не искаме дискриминация между пенсионерите, защото всеки е дал своя дял за изграждането на тази система. Това е солидарна система. Ние искаме един достоен живот в нашата страна“, заяви Малина Башлийска, председателка на Областния съвет на Съюз на пенсионерите – 2004 във Видин. Тя подчерта, че с този протест искат да напомнят на младите, че хората от третата възраст са дали много за изграждането на нашата страна. „В името на децата правим протеста, в името на тези, които в момента са работещи“, обясни председателката на Областния съвет на Съюз на пенсионерите – 2004 във Видин.

„Избрахме месец октомври да протестираме, защото през месец ноември Народното събрание ще обсъди бюджета за 2019 г. Поставяме нашите искания пред Парламента на време, за да не се оправдават с това, че сме закъснели с поставянето на въпроса. На 17 октомври в София ще има национален протест на пенсионерите от цялата страна и всички заедно се надяваме да ги принудим да ни чуят, защото друг начин няма. Ние с нашата мъдрост и спокойствие ще надвием мързела и безразличието в нашата страна“, каза Малина Башлийска.

„Днес съм дошъл тук, за да подкрепя нашите родители в тяхната нелека битка за оцеляване. Освен всичко друго, което е в тотална криза в нашата държава, очевидно е, че пенсионната  система, която функционира е изчерпала своите възможности“, каза от своя страна председателят на Гражданската патриотична организация „Отечествен съюз“ Симеон Симеонов, който бе дошъл да подкрепи протестиращите.

„Не може да се търпи повече това ниво на доходите на 2 100 000 души, които представляват гръбнака на българското общество. А в името на бъдещите поколения, дошло е време да се помисли за една генерална реформа на пенсионната система. Разбира се, поетапно и, разбира се, с решаване на най-болните въпроси и на най-слабите групи, а не с подхвърлянето на разни трохи, стотинки и не знам какво още на отделни групи. Не е достойно това поведение на властта в България“, заяви Симеон Симеонов. Той посочи, че мъдростта на едно общество личи по отношението към възрастните хора и допълни, че на 17 октомври ще подкрепят и протеста в София.

„Чрез подобни прояви трябва да се научим да отстояваме своите интереси, да се борим за тях, за да имаме в нашия жизнен път възможността да живеем пълноценно като истински хора, които са дали огромна част от живота си, за да бъде България друга, а не такава, каквато е днес“, обясни организационният секретар на Съюз на пенсионерите – 2004 в София Стефан Груев.

На финала пенсионерите се хванаха на протестно хоро.

НИЕ