„Другото лице на воините ни“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война
България ->

Чистиха нерегламентирани сметища с техника, закупена по проект на Община Видин

Видин ->

Младежи от ГЕРБ се срещнаха с членове на Клуба на диабетика във Видин

Видин ->

Ново село – общината без дългове и с над 50 реализирани проекта

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Първа копка по проекта за централната пешеходна зона във Видин

снимка на nie

На официалната церемония „Първа копка“ по проект „Основна реконструкция на централна пешеходна зона в гр. Видин“ присъстваха кметът на общината Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков, Видинският митрополит Даниил, арх. Ангел Недялков – главен архитект на Община Видин и ръководител на проекта, представители на фирмите, които изпълняват строително-монтажните работи, строителния надзор и външната техническа помощ, много гости и граждани. Събитието се проведе в близост до входа към Центъра за услуги и информация в административната сграда на Община Видин.

Огнян Ценков приветства присъстващите и заяви: „Поставяме началото на един изключително важен и полезен проект за Видин. Защото с неговото изпълнение не само ще променим визията на централната част на града и тя ще стане още по-привлекателно място за гражданите и гостите, но и ще създадем по-комфортна, безопасна и достъпна среда. Сигурен съм, че заедно с Изпълнителя на строителните дейности на обекта и с останалите участници в процеса на реализиране на проекта, ще успеем да преодолеем възникналите предизвикателства и ще решим всички проблеми“. Кметът на Видин призова гражданите да проявят разбиране и търпение, докато се осъществяват дейностите по проекта, като увери, че неудобствата ще бъдат ограничени до минимум и ще бъде направено необходимото, за да могат и търговците, и работещите в района на строителните дейности да изпълняват своите задължения. Огнян Ценков изрази убеждението си, че с реализирането на проекта ще се преобрази центърът на нашия град, като подчерта неговата характерност и уникалност. А изграждането на новата пешеходна зона ще се впише в архитектурния ансамбъл на прилежащите сгради. Ще се обособят места за отдих, зелени територии, ще се изгради енергоспестяващо осветление и ще се осигури видеонаблюдение. „Убеден съм, че всички жители на Видин ще бъдат възнаградени и ще се радват на прекрасния резултат“ – подчерта Огнян Ценков.

Тържествен водосвет за успеха на начинанието извърши Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил.

След това кметът на общината, заедно с областния управител, с арх. Ангел Недялков, с Момчил Борисов, изпълнителен директор на „ВДХ“ АД (Строител на обекта) и с Видинския владика направиха символична първа копка и по този начин бе даден старт на строителните дейности.

Преди церемонията „Първа копка“ се проведе откриваща конференция по проекта в залата на Общинския съвет. На нея присъстваха членовете на екипа по проекта с ръководител арх. Ангел Недялков – главен архитект на Община Видин, представители на фирми, ангажирани с изпълнението на проектните дейности, експерти и граждани.

Презентация на проекта направи Веселина Георгиева, управител на „Про Актив Тийм“ ЕООД – фирмата за външна техническа помощ. Тя обясни кои са основните цели и дейности, както и ползите от реализацията му.

Арх. Ангел Недялков припомни етапите на изпълнение на дейностите по проекта и зоната, която обхваща - от Драматичния театър до кръстовището на ул. „Цар Симеон Велики” и ул. „Широка” (до сградата на Областната дирекция на МВР). Той обясни защо трябва да се промени облика на пешеходната зона след реконструкцията. „В момента тя не отговаря на съвременните изисквания за осигуряване на хармонична и достъпна градска среда за хора в неравностойно положение – липсват понижени преходи в нивата на тротоарите, пътеки от тактилни плочи за движение на незрящи хора, защитни парапети и други, каквито с помощта на проекта ще бъдат изградени. Арх. Недялков обърна внимание на дейностите, свързани с цялостна подмяна на подземната инфраструктура. Той отбеляза, че ще се положи нова настилка от едроразмерни гранитни плочи със специална повърхностна обработка срещу хлъзгане (термолющен гранит). Ще бъде изготвен график за ремонтните дейности, според който да не се пречи на работата на търговските обекти, увери главният архитект.

Проект „Основна реконструкция на централна пешеходна зона“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, в рамките на Приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" на Оперативна програма "Региони в растеж", схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Видин". Той е на обща стойност 11 954 145 лв., от които 9 689 660 лв. европейско финансиране, 1 709 940 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет и 554 545 лв. съфинансиране, осигурено от Община Видин.