„Другото лице на воините ни“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война
България ->

Чистиха нерегламентирани сметища с техника, закупена по проект на Община Видин

Видин ->

Младежи от ГЕРБ се срещнаха с членове на Клуба на диабетика във Видин

Видин ->

Ново село – общината без дългове и с над 50 реализирани проекта

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания – Видин

снимка на nie

Областният управител на Видин Албена Георгиева председателства заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе днес, 11 юли, в заседателната зала на областна администрация. Усложнената обстановка във връзка с болестта Африканска чума по свинете на територията на съседна Румъния бе основна тема в работата на представителите на институции, ангажирани с контрола, превенцията и недопускане разпространение на болестта на територията на област Видин.
Информация за епизоотичната обстановка бе представена от д-р Велков, началник отдел „Здравеопазване на животните” в Областна дирекция по безопасност на храните – Видин (ОДБХ). Ветеринарномедицинските служби са в добро взаимодействие с институциите, имащи отношение към превенцията на болестта. Проведени са работни срещи с представители на Регионална дирекция по горите – Берковица и ТП на ДГС – Видин, Белоградчик и Миджур. Насрочени са и срещи с представители на всички ловни сдружения на територията на област Видин, за провеждане на разяснителна кампания и обучения по вземането на проби и засилен контрол при отстрелването на диви свине. Ветеринарната служба е в готовност за провеждане, при необходимост, на дезинфекция и разполага с необходимата техника и екипировка.
Мерките, които се изпълняват от отдел „Контрол на храните”, докладва инж. Красимира Стойкова, началник на отдела в ОДБХ. Стриктно се следи за произхода на месото, което се предлага в търговската мрежа, и съпровождащите го документи. Обект на проверка са и предприятията, които обработват свинско месо. Стриктно се контролират процедурите по предкланично и следкланично производство, наличието на сертификати за съхранение и спазване мерките за биосигурност. Провежда се и ежеседмичен контрол на пазарите за животни. Д-р Адриян Данков, директор на ОДБХ, представи информация за дейностите, изпълнявани от ветеринарната служба, разпоредени със заповеди на изпълнителния директор на БАБХ. ОДБХ е приведена в епизоотична готовност. Осигурени са дежурства на ветеринарномедицински специалисти в празничните и почивните дни и телефони, на които да се получават сигнали за проверки на Африканска чума по свинете. Извършват се планови проверки на всички ферми тип А, тип Б и промишлени, както и заден двор /лично стопанство/ за предприемане мерки за повишаване на биосигурността и запознаване с клиниката на болестта.
Членовете на областната епизоотична комисия гласуваха действия, насочени към превенцията, контрола и недопускане разпространението на болестта на територията на областта. Конкретните мерки са разпоредени със заповед на областния управител Албена Георгиева.
„Всички мерки се изпълняват и в момента. Има синхрон и добро взаимодействие в работата на всички институции, ангажирани с отговорните дейности по контрол и превенция на болестта Африканска чума по свинете”, заяви областният управител Албена Георгиева.
Областна пресслужба