Другото лице на воините ни – разказ за Голямата война чрез малките истории на участниците в нея

Видин ->

Интересни концерти подготвя Симфониета – Видин през новия творчески сезон

Приоритетно се работи за закупуване на нови инструменти за оркестрантите
Видин ->

Уникална находка – керамична глава на богинята майка, намериха археолози край Майор Узуново

Видин ->

Видин се включи в Похода за свобода в подкрепа на борбата с трафика на хора

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Равносметка след снощната буря във Видин

снимка на nie
Темата за природната стихия и причинените щети беше дискутирана и в ОбС – Видин

39 л/кв. м са валежите, паднали снощи вечерта във Видин. По данни на Националния институт по хидрология и метеорология при БАН, количествата дъжд, изсипали се в гр. Видин за времето от 17:40 ч. до 20:00 ч., са най-високите за страната. Бурята ­ силен дъжд, придружаван от градушка – нанесе значителни щети, а някои от улиците в град Видин останаха под близо половин метър вода.

От Община Видин информираха, че в следствие на обилния дъжд и съборената от градушката листна маса от дърветата се е получило запушване на шахти и затруднено оттичане. В следствие на падналите дървета във Видин има пострадали автомобила. Има наводнени мазета и приземни етажи. Няма пострадали хора. Активирани са били всички екипи на Община Видин, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, ЧЕЗ и ВиК за своевременно отстраняване на последиците. Електрозахранването и водоподаването на населението е било спряно временно за отстраняване на авариите в отделни райони и населени места, но в момента всички населени места имат вода и ток, информират още от общинската администрация.

На 18 сигнала за необходимост от оказване на техническа помощ, след силния вятър и проливния дъжд, са реагирали спасителни екипи в часовете от 19:20 ч. до 22:30 ч. във Видин, съобщават от Областната дирекция на МВР. В оперативен порядък служителите отводнявали мазета, гаражи и други помещения, отстранявали паднали клони и дървета в различни райони на града. Отстранено е дърво, паднало върху лек автомобил в ж.к. „Петко Каравелов” и паднало дърво върху три автомобила в ж.к. „Крум Бъчваров”. Спасителите са изтеглили закъсала кола в средата на пътното платно в ж.к. „Христо Ботев”.

Темата за възникналата в резултат на проливния дъжда ситуация във Видин беше дискутирана и на днешното заседание на Общински съвет – Видин. Актуален въпрос зададе общинският съветник от БСП Людмил Димитров, който попита на какво се дължат наводняванията и какво ще направи Община Видин за решаване на този проблем.

„На всички сигнали е реагирано своевременно от Пожарна безопасност, от ЧЕЗ и от нашите служители, които, съвместно с ВиК, почистват дъждоприемните шахти, за да се подобри тяхната проводимост“, посочи в отговор видинският кмет. Продължава работата по отводняване на отделни места, работи се и по отстраняване на падналите дървета. „Конкретно за наводненията, които са станали на „Панония“ и на някои други улици, това, което Общината може да направи и което прави е, съвместно с ВиК, почистването на дъждоприемните шахти и възстановяването на тяхната проводимост“, подчерта Огнян Ценков.

„Бих предложил да се направи една комисия от Община Видин и ВиК, да се анализират местата, където се получават такива ситуация, и да се изградят допълнителни отводнителни канали“, коментира на свой ред Людмил Димитров.

В дебата се включи и общинският съветник Милен Милчев, който изрази съмнение, че фактът, че при снощната буря Видин заприлича на Венеция се дължи само на запушените дъждоприемни шахти. „Виждате ли някаква вина за това, че Видин беше под вода – при един обикновен дъжд, не бих казал, че това беше бедствие; виждате ли причина в качеството на изпълнение на „водния цикъл“ и изобщо във „водния цикъл“, беше въпросът, който Милен Милчев отправи към кмета на община Видин. „Снощи видях как извираше вода от шахтите и си спомних как предходният заместник-кмет г-н Дилов гордо заявяваше, че решил проблем, зауствайки новите големи елипсовидни тръби в малкия колектор“, отбеляза още Милен Милчев.

„Въпросът за вината и определянето на виновност на определено лице е от компетентност на други институции. Аз никога не съм обвинявал за несвършена работа предшественици и не съм се опитвал да се оправдавам с тях. Как е изпълнен „водният цикъл“ не мога да кажа, защото той все още не е завършен изцяло. Завършването на „водния цикъл“ като цяло ще бъде тогава, когато бъде пусната в експлоатация пречиствателната станция“, коментира в отговор кметът Огнян Ценков, като припомни, че именно заради констатирано забавяне от страна на изпълнителя на строителството на Пречиствателната станция, договорът с него беше прекратен, а в момента Община Видин води дело за нанесени щети на бюджета в размер на 5 млн. лв.

След снощната буря ситуацията във Видин вече се нормализира. Но от Община Видин обръщат внимание на населението, че, по данни от синоптичните прогнози, има опасност от нови обилни валежи, придружени със силен вятър и градушки.

 

НИЕ

Снимки "Фейсбук"