Другото лице на воините ни – разказ за Голямата война чрез малките истории на участниците в нея

Видин ->

Интересни концерти подготвя Симфониета – Видин през новия творчески сезон

Приоритетно се работи за закупуване на нови инструменти за оркестрантите
Видин ->

Уникална находка – керамична глава на богинята майка, намериха археолози край Майор Узуново

Видин ->

Видин се включи в Похода за свобода в подкрепа на борбата с трафика на хора

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Димитър Велков, председател на БСП – Видин, в навечерието на 125-годишнината на видинската партийна организация: Пожелавам на членовете и симпатизантите на БСП винаги да носят в себе си социалистическата идея

снимка на nie

НИЕ“: Г-н Велков, каква е видинската партийна организация на БСП днес, 125 години след учредяването си?

Димитър Велков: Нашата партийна организация е най-старата организация на социалистическата партия във Видинска област. 1893 година е основана първата партийна дружинка на територията на Видин от Гаврил Георгиев и Димитър Благоев. След това се основава втора партийна дружинка. На Третия конгрес на партията двете дружинки се представляват от Гаврил Георгиев. Това е началото на организираното социалистическо движение във Видин, откъдето тръгват всички други структури в областта, като Белоградчишката и Кулската - създадени 1895 година. Видинската организация е не само първата в област Видин, но и една от първите, които се създават в България. 

Днес видинската общинска партийна организация на БСП наброява над 1100 членове, всички те изповядват социалистическата идея, дискутират, обсъждат и съгласно устава, плащат членски внос, активно се включват в мероприятия и избори, с една дума – истински социалисти. Разделена е на 64 партийни организации – по квартали и населени места. Като, разбира се, имаме структури почти във всяко едно населено място в областта. 

НИЕ“: А какво е бъдещето?    

Димитър Велков: След тези няколко мандата управление на правителства на Бойко Борисов, е крайно време гражданите да подкрепят „Българска социалистическа партия“. Не само затова, че ние сме единствената политическа партия, която може да управлява страната по друг път. А 125-годишната история, в която имаме и успехи, и грешки, също е полезна за управлението на страната. Наше правителство увеличи няколко пъти доходите и пенсиите, осигури средства за здравеопазване и образование, започна строителството на Дунав мост 2, включително строеше се и магистрала „Тракия“ и „Хемус“, както тогава, така и през 2013- 2014 г. се направи много за Видинска област и хората го знаят. Категорично ясно е за хората във Видинска област, че тук нещата се случват когато БСП управлява, затова и получаваме и най-голямо доверие на всички избори независимо от общите резултати в страната.

НИЕ“: С какво една организация на 125 години успява и до днес да е привлекателна за младите?

Димитър Велков: Левите идеи са идеите на младите, младите хора искат повече справедливост и солидарност. Младите искат да живеят в България, но в друга България с нормално здравеопазване, образование и социална политика; при нас има дискусия, в която те участват и гласът им се чува.

НИЕ“: Как ще бъде отбелязана 125-годишнината на видинската общинска организация на БСП?

Димитър Велков: На 15 юни, петък, е първото мероприятие по случай 125-годишнината на партията – организираме представяне на книгата на англичанката академик Мерсия  Макдермот „Ален мак самотен“ – за живота и делото на Димитър Благоев, издадена вече в Англия. Много е интересно да се прочете биографията на Благоев през погледа на един английски учен. Представянето ще бъде в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев", от 18:00 часа. Вярвам, че много граждани ще проявят интерес да дойдат. Книгата е много интересна, писателката е много интересна, тя е писала и книги за Васил Левски и други известни българи. Скъп наш гост отново ще бъде иконата на БСП писателят Анжел Вагенщайн, който ще раздава автографи. 

На следващия ден – в събота, 16 юни, ще проведем тържественото отбелязване на 125-годишнината. В 10:00 ч. пред паметника на Димитър Благоев ще говорим за живота и делото му, както и ще поднесем цветя. Той е свързан с Видин, бил е и учител, и директор на Видинската гимназия. След това ще направим празнично шествие, съпроводено от Градския духов оркестър, през центъра на Видин до Филхармонията. В 11 часа в залата на Филхармонията продължава тържественото отбелязване. 

Пред няколкостотин социалисти от видинската партийна организация, ще говоря за трудностите, победите и борбите на видинската партийна организация през годините. Видинската симфониета ще изпълни кратка музикална програма. 

НИЕ“: В навечерието на празника, какво ще пожелаете на членовете и симпатизантите на БСП в община Видин?

Димитър Велков: Да са живи и здрави и да продължават да носят в себе си социалистическата идея, да вярват в един по-свободен и справедлив свят и да се борят всеки ден за него!

 

Разговора води ТЕОДОРА Макавеева

бр. 47/14.06.18 г.