„Другото лице на воините ни“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война
България ->

Чистиха нерегламентирани сметища с техника, закупена по проект на Община Видин

Видин ->

Младежи от ГЕРБ се срещнаха с членове на Клуба на диабетика във Видин

Видин ->

Ново село – общината без дългове и с над 50 реализирани проекта

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Кметът на Видин се срещна с партньори на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ по проект „Богатството в езика“

Кметът на Видин Огнян Ценков се срещна с партньори на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ по проект „Богатството в езика“. Проектът се осъществява в рамките на програма Еразъм+, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. По него видинската езикова гимназия си партнира с училища от 5 държави - Турция, Румъния, Полша, Латвия и Италия.

В сряда (27 септември) кметът Огнян Ценков посрещна 26 учители - участници в проекта, в залата на Общинския съвет. „Впечатлен съм от идеята да се реализира такъв проект, който фокусира вниманието върху изучаването на народните традиции, пословиците и поговорките, с цел да се развие чувство за принадлежност към дадена нация, етнос или регион. Това е добър знак, че учителите са загрижени за съхраняване на създаденото от нашите предци“ – каза Ценков. Той изрази увереността си, че общувайки си в името на една чудесна кауза, и ученици, и учители ще намерят съмишленици и приятели в цяла Европа. „Нека всички ние продължаваме да обединяваме усилията си да живеем в разбирателство и мир заедно, като същевременно запазваме и уважаваме своето национално богатство и идентичност“ – призова видинският кмет. И сподели пред гостите, че нашият двухилядолетен старопрестолен град се гордее със своята етническа и верска толерантност и с грижата към културните и исторически забележителности, съградени през вековете.

Огнян Ценков подари за спомен на представителите на петте държави сувенири и рекламни брошури за историята на Видин и най-посещаваните туристически обекти. От своя страна директорът на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ Любомир Георгиев поднесе на кмета информационни материали, свързани с програма Еразъм+.

Проектът „Богатството в езика“ събира народната мъдрост и традиции на всички партньорски държави. Той прави сравнителен анализ на пословиците и поговорките като основно богатство на всеки език, което пази и съхранява народопсихологията на всяка нация.