„Другото лице на воините ни“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война
България ->

Чистиха нерегламентирани сметища с техника, закупена по проект на Община Видин

Видин ->

Младежи от ГЕРБ се срещнаха с членове на Клуба на диабетика във Видин

Видин ->

Ново село – общината без дългове и с над 50 реализирани проекта

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Пещера “Венеца”

От 25 май 2015 година една от най-красивите пещери в България - “Венеца”, е открита за посетители и всеки може да я разгледа. Природният феномен се намира на 1 км югозападно от село Орешец, община Димово, област Видин, и на около 13 км от скалния град Белоградчик. Тя е рядко красива, подземните коридори са с дължина 200 метра, на които са разположени 5 зали. Денивелацията й е 26 метра. Вътре могат да се видят красиви сталактити и сталагмити, както и причудливи образи от ледени кристали. Образуванията са цветни и учените обясняват образуването им с липсата на кислород, при което водата кристализира, а различните цветове се получават от различния състав на глината и скалите. 

Днес пещерата е готова да посреща гости от България и от света – направена е пътека, поставено е осветление, изграден е заслон, има туристически информационен център. Изграден е 400 м път и паркинг. Оформени са пешеходни пътеки над пещерните образувания. Във вътрешността на лабиринта могат едновременно да влизат по 10 души. Целият маршрут е дълъг около 200 метра и той може да бъде разгледан за около час. В нея има трудно достъпни места и затова е препоръчително да се използват подходящо облекло и обувки.

Работното време на пещера „Венеца“ е:

от 9:00 до 17:00 часа (последната група влиза в 16:00 ч.);

Влизането става на всеки кръгъл час!

Почивен ден понеделник.

 

Цени на билети (считано от 19.04.2018 г.):

За възрастни – 7 лв.

За пенсионери –5 лв.

За ученици – 4 лв. ;

За група (с удостоверяващ списък):

За възрастни – 6 лв.

За пенсионери –4 лв.

За ученици – 3 лв. ;

Телефон за връзка: 0884 572 372

 

История
През май 1970 година край село Орешец случайно е открита пещерата "Венеца". Интересна е нейната история. Когато група от пещерния клуб "Бел прилеп" Белоградчик извършва експедиция за търсене на входа й по карта, пещерняците го откриват случайно - той представлява кладенец, затрупан от местните хора с камъни. През този вход влизането в пещерата се оказва невъзможно. В същата околност се намира и кариера за добиване на камък за печене на вар. При едно от взривяванията камъните пропадат надолу и работниците виждат през образувалия се отвор пещера. Те веднага уведомяват местните власти, а властите търсят помощта на членовете на пещерния клуб. Доайенът пещерняк Александър Леонидов и няколко негови колеги отиват веднага на мястото. Както сам той разказва, когато пристъпват вътре, те спират онемели. Целият под на залата е обсипан с разноцветни кристали, като пуканки. Обяснението е, че след запечатването на кладенеца - вход към пещерата, достъпът на кислород е бил ограничен и липсата на контакт с външната атмосфера довел до промени в микроклимата на пещерата. Водата започнала да изкристализира, а различните цветове се получили от различния състав на глината и скалите.

Днес пещерняците определят пещерата "Венеца" като най-красивата от всичките 121 пещери, открити при експедициите на клуб "Бел прилеп". В нея могат да се видят всички видове вторични калцитни образувания, които природата може да създаде със своята неповторима фантазия. Поради това тя заслужено носи името "Венеца", кръстена от инж. Петър Трантеев.