Александър Александров, кмет на община Ружинци: 2021 е годината на мащабните строежи в община Ружинци

Видин ->

363 са първокласниците в община Видин

Видин ->

Нива с коноп намерили полицаи край село Протопопинци

Видин ->

Евелин Евлогиев от с. Гъмзово покори веломаршрута Дунав Ултра с „Балканче“

Ентусиастът успя да измине маршрута от близо 700 км за пет дни
Видин ->

Вие сте тук

Доброволци от цял свят чистиха кея на Връв

Малкото крайдунавско село беше една от спирките във велообиколка на Европа

На 19 юли село Връв посрещна гости от цял свят. Визитата беше в рамките на проекта Green Riders, в която се включват доброволци от цял свят, които правят велосипедна обиколка на Европа и осъществяват различни екологични инициативи във всяко населено място, в което остават да пренощуват. Тази година една от спирките на Green Riders беше разположеното на брега на Дунав малко село.
Контактът с организаторите на велообиколката станал благодарение на холандеца Фредерик Фрийман, който от доста време живее в село Връв. В подготовката за посрещането на гостите от цял свят се включили и кметът на село Връв, както и самодейци от читалище „Съзнание-1927“, разказа за вестник „НИЕ“ Калина Сурдолова, която участва в танцовата група към читалището.
„Участниците в проекта Green Riders са доброволци, които, където нощуват, помагат с почистване на селата/градовете или озеленяването им. При нас те помогнаха, като заедно изчистихме връвския кей. Това стана на 20 юли сутринта, след това всички си взеха заслужена почивка и се видяхме отново в 17 ч. на центъра на Връв. Разведохме ги из Кметството и читалището и им разказахме кой с какво се занимава“, допълни Калина.
Гостите били запознати с българската кухня, с историята на селото и с фолклора, в който чужденците имали възможност да се потопят. „Представихме на нашите гости автентични танци, като танцовата ни група беше облечена в различни носии. След това ги поканихме на сцената и се опитахме да ги научим на няколко български хора. Мислехме, че няма да се хареса идеята, но велосипедистите се влюбиха в нея. Накрая се хванахме на едно общо хоро и всичко беше толкова забавно. Предложихме им също да се облекат в нашите носии и да усетят чувството да носиш толкова стари и заредени с енергия дрехи. Вечерта се събрахме всички и вечеряхме с традиционни български гозби, съобразени с изискванията им да няма съдържание на месо и млечни продукти. След това цяла вечер си говорихме и разказвахме интересни истории“, обясни Калина Сурдолова.
Тя разказа, че винаги се радва, когато има възможност да общува с хора от други държави, защото това е начин да разшириш кръгозора си. А във Връв такива възможности не липсват, защото за свой дом малкото крайдунавско селце са избрали руснаци, датчани, холандци, шотландци, чехи и като към това многообразие се прибави самобитният колорит на местните власи, се получава уникална смесица от култури. „Много се радвам, че в моето село е пълно с хора от цял свят. Да чуеш разговори на различни езици в центъра на Връв е нещо обичайно. Фредерик работи по програмата Workaway и постоянно при него идват хора от цял свят. Последните му гости са двама японци, които също се включиха в мероприятията миналата седмица. За мен това е нещо прекрасно и се надявам винаги да е така, да идват хора във Връв, да споделят и черпят опит, различни култури да се срещат и обогатяват“, сподели Калина Сурдолова.
НИЕ

в "НИЕ", бр. 55/29 юли

Share