Есенна разходка по обновения Пристанищен терминал Видин – Център

Видин ->

Информационно събитие за ЕС ще се проведе в читалището в с. Връв

Видин ->

Инцидент на пътя с фатален край

Шофьор от Кула е задържан
Видин ->

„Видабаскет“ разби ЦСКА у дома с 31 точки разлика

Отличен старт в шампионата и за момчетата на „Видабаскет“
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Милчо Лалов, кмет на община Брегово: Готовността за зимата е на високо ниво

„НИЕ“: Г-н Лалов, преди броени дни отпразнувахте 120-годишнина на читалище „Развитие-1897“ – Брегово. Каква е ролята и значението на тази културна институция?
Милчо Лалов: Изключително добре работят всички читалища на територията на община Брегово. Чествали са 90-годишнини читалищата в Косово, Делейна, Връв. Сега отбелязахме тържествено и 120-годишнина на Народно читалище „Развитие“ - Брегово. Това показва, че нашите читалища са живи организми и функционират нормално.
Бреговското читалище е едно средищно читалище, което е в основата на изпълнение на културния календар на Община Брегово, който е доста богат. В дейността на читалището са включени Детска градина „Детелина“, Център за работа с деца, Ученически духов оркестър „Иван Бърдаров“, Градски духов оркестър, едно ново формирование – клуб за народни танци, и Ансамбъл „Тимок“ – всички те, събрани в едно, реализират дейността на Народно читалище „Развитие“ – Брегово. В това читалище са реализирани, по Програмата за развитие на селските райони, проекти, свързани със закупуване на нови носии и новимузикални инструменти.

Здравеопазването в България е изправено пред катастрофа

Това заяви за вестник „НИЕ“ народният представител от Враца Николай Иванов, според когото са нужни кардинални реформи в сектор здравеопазване, които от „БСП за България“ ще предложат

„НИЕ“: Г-н Иванов, как се стигна до сегашната ситуация във врачанската областна болница и какъв всъщност е размерът на дълговете на лечебното заведение?
Николай Иванов: Причините за финансовия колапс на МБАЛ „Христо Ботев“ са много, но основната е в липсата на държавна грижа за публичните лечебни заведения. Всяка година бюджетът на НЗОК расте, но хората не получават истинска здравна грижа и съвременно лечение срещу осигуровките, които плащат. Напротив, въпреки усилията на лекарите, областните многопрофилни болници загиват. И трите правителства на ГЕРБ не проумяха, че здравето не е стока и че съществуването на публичните лечебни заведения под формата на търговски дружества е пагубно. Сега, в ситуация на почти половин милиард дългове на големите софийски и областни държавни болници управляващите са в цайтнот. „Реформите“ на Петър Москов в правителството „Борисов-2“ забиха последните пирони в ковчега на здравеопазването. Лимитите за дейност, които той въведе, доведоха до лавинообразно натрупване на дългове и ето днес докъде се стигна. Ситуацията във Враца е много тежка, размерът на дълговете още не е напълно уточнен, но те са над 13 милиона лева. И с всеки изминал ден стават все по-големи.

Елка Георгиева, председателка на Жени ГЕРБ – Видин: Жените във Видинско са борбени, активни, искащи да работят и да допринасят за обществото

„НИЕ“: Г-жо Георгиева, предстои събрание на Жени ГЕРБ – Видин. Разкажете повече подробности.
Елка Георгиева: На 26 октомври – Димитровден, празникът на Видин, от Жени ГЕРБ – Видин решихме да проведем нашето отчетно събрание. Защо на тази дата? Защото е празнична; защото е хубава; защото ще имаме гости. Използвам случая, за да съобщя, че гост на нашето събрание ще бъде Ирена Соколова, която стои начело на женската структура в Политическа партия ГЕРБ. Г-жа Соколова ще присъства и на честванията на този ден, след което ние, жените, ще имаме възможност да поговорим какво представлява „Непознатият Видин“ - онзи Видин, за който малко се говори. На това събрание, освен отчетния доклад, част от дневния ред ще е една презентация, която ще бъде изработена от Младежи ГЕРБ с помощта на дамите от женската организация – презентацията ще е подарък на младежите за събранието и ще покаже точно „Непознатия Видин“.

Д-р Вълчев, директор на РЗОК – Видин: Състоянието на болниците е следствие от обективни, но и субективни фактори

НИЕ“: Д-р Вълчев, много често върху Здравната каса се хвърля вината за състоянието на едно или друго лечебно заведение. Каква всъщност е ролята на РЗОК – Видин?

Огнян Ценков, кмет на община Видин: Старопрестолният Видин - чист, представителен и проспериращ, това е моето желание и цел

Богомил Петров: Г-н Ценков, пред Вас поставихме екопризива "Чистота - Видин - Северозапад" - почистване на 34 селища в нашата община за един месец, включително селата по протежението на река Дунав и градовете Видин и Дунавци.
Огнян Ценков: Още в момента, когато ми представихте тази Ваша екоинициатива за почистване на определени територии на община Видин, Ви поздравих за начинанието. Това е една много добра инициатива, която в рамките на един месец ще включва не само почистване, но и поддържане чисти кварталите и населените места, в които живеем. Не е достатъчно еднократно в един ден да се включим  само заради участието в национална кампания, каквато е "Да изчистим България". Това трябва да бъде ежедневно усилие и да се превърне в нещо, което хората правят с желание и да показват определена чувствителност към проблемите, свързани с опазване на околната среда. Често съм свидетел на желание от страна на нашите съграждани да се включат в облагородяване на районите, в които живеят. Именно затова започнахме реализирането на програмата "Местни инициативи", финансирана със средства на Общината. Чрез нея се дава възможност на хората, които живеят в кварталите на град Видин и в останалите населени места на общината, сами да определят какво искат да осъществят в рамките на проект на стойност 2000 лв., така че да

Д-р Борил Христов, вр. завеждащ Спешно отделение в МБАЛ „Света Петка“ - Видин: Държава, която е занемарила здравеопазването, е абдикирала от задълженията си

„НИЕ“: Д-р Христов, какви, според Вас, са основните проблеми на системата на здравеопазването в България?
Д-р Борил Христов: За съжаление, здравеопазването, както всяка една друга професия, стана изцяло обвързано с финансирането. Това, което е задачата на политиците, е да се подсигури едно адекватно финансиране на здравеопазването – има ли финансиране, системата ще работи. При положение че всяка една дейност в нашата професия е обвързана с пари – било то купуване на лекарства, било то купуване на консумативи, а същевременно държавата не ни финансира достатъчно (чувате как Здравната каса се оплаква, че няма достатъчно пари), ние трудно успяваме да се издържаме. Държава, която е занемарила здравеопазване, образование и правораздаване, я няма, тя е абдикирала от задълженията си.
Българското здравеопазване като цяло е много достъпно. Българското здравеопазване разполага с много кадърни кадри, които, обаче, са ограничени от липсата на техника и от липсата на юридически гръб от страна на държавата. Ще дам пример. Когато аз като спешен медик дам заявка, че отделението има необходимост от, например, ЕКГ-апарат, в Германия държавата веднага прави всичко възможно да ти осигури исканата техника, докато в България започват обществени поръчки и дълги процедури и доставянето на исканата апаратура се забавя.

Румяна Петрова, директор на ППМГ Екзарх Антим I: Като иновативно училище, въвеждаме електронни дневници още от тази година

НИЕ“: Г-жо Петрова, от настоящата учебна година Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ вече е иновативно училище. Какво означава това?

Румяна Петрова: Означава, че започваме работа със съвсем нови методи на преподаване в една от паралелките, която сме избрали – това е 9 „а“ клас, паралелка с технологичен профил „Информационни технологии“. Всички деца в този клас ще имат таблети и постепенно обучението по по-голямата част от предметите ще бъде извършено с помощта на тези таблети. Целта на нашия проект за иновативно училище, с който кандидатствахме и който беше одобрен от Министерство на образованието, е да бъде променен онзи статичен модел на преподаване – учителят пише на дъска, а ученикът преписва в тетрадката. Искаме да направим така, че смартфоните, с които учениците не могат да се разделят, да бъдат полезни – затова освен таблетите,

БСП можем да спечелим следващите местни избори!

Това заявява за вестник „НИЕ“ Димитър Велков, председател на Областния съвет на БСП и председател на групата общински съветници на БСП в ОбС – Видин. С Димитър Велков разговаряме за организационното състояние на социалистическата партия във Видин и за някои от най-важните теми в дневния ред на видинския местен парламент.

 

НИЕ“: Г-н Велков, какво е организационното състояние на БСП – Видин?

Албена Георгиева, областен управител на област Видин: Очаквам в този мандат да се реализират важни и дългоочаквани от жителите на област Видин проекти

„НИЕ“: Г-жо Георгиева, преди дни участвахте в работна среща с областните управители на Враца, Монтана, Плевен и Ловеч. Какви въпроси дискутирахте с Вашите колеги?
Албена Георгиева: На 12 юли във Враца се проведе среща на областните управители от Северозападния регион. Коментирахме всички въпроси, които касаят петте области. Спряхме се по-задълбочено на транспортната инфраструктура, обсъдихме перспективите пред туризма и въпроси, свързани със заетостта. Основна тема на разговора беше интегрираното развитие на Северозападния регион, като се обединихме около общото мнение, че съвместната работа ще доведе до най-добър резултат.
„НИЕ“: И досега е имало подобни заявки, но като че ли никога не успяваха петте области да обединят сили, а вместо това някой все се опитваше, образно казано, да тегли чергата към себе си. Ще бъде ли сега това преодоляно?
Албена Георгиева: Смятам, че да. На първата среща говорихме в конкретика. Темата, която най-задълбочено разисквахме, касаеше второкласната и третокласната пътна мрежа, като всеки от нас представи най-значимите пътища в съответната област, които се нуждаят от подобряване. Стигнахме до решението петте области да изготвим общо предложение, което да представим на министър-председателя, на министъра на регионалното развитие, както и на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Любов Цолова, училищен психолог и педагогически съветник в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин: Агресията между хората е много сериозен проблем

"НИЕ": Г-жо Цолова, все по-често медиите правят достояние случаи на детска агресия - последният случай беше за ученици, които удрят коте. Този проблем действително ли е толкова голям, или има по-скоро медийно преекспониране?
Любов Цолова: Мисля, че и двете твърдения са верни. От една страна агресията между хората наистина е много сериозен проблем, и то не само за България – този проблем го има и в държави, които са по-богати от нашата. Но същевременно и медиите сега концентрираха вниманието си върху този проблем. И това не е случайно, защото децата са едно от най-важните неща в живота.
"НИЕ": Какъв е ефектът, който може да има едно такова медийно вглеждане в проблема?
Любов Цолова: Аз работя главно с тинейджъри и млади хора и при тях много често става въпрос не за физическа, а за вербална агресия или социална агресия, за каквато говорим в случаите, когато децата дистанцират човек. Макар и не физически, и тези видове агресия нараняват.
Причините за агресивното поведение са различни.

Александър Александров, кмет на община Ружинци: Пътят за оцеляване на малки общини като Ружинци е създаването на постоянна заетост за хората

НИЕ“: Г-н Александров, на 4 юли се проведе извънредно заседание за избор на председател на Общински съвет – Ружинци. Вече два пъти опитите за избор бяха неуспешни – какво се случи при гласуването във вторник?

Александър Александров: Отново не беше избран председател. Този път гласуваните кандидатури бяха на Димчо Младенов и Илиян Илиев – гласовете за тях бяха 5 на 5. Общинските съветници решиха да се проведе ново заседание на 13 юли, на което отново да се направи опит да бъде избран председател на Общински съвет – Ружинци.

НИЕ“: При така създалата се ситуация, имате ли притеснения дали ще може Общинският съвет да работи нормално?

Александър Александров: На този етап – не. Ако общинските съветници изпълняват задълженията, за които са избрани – тоест да разглежда и гласуват внесените на заседание предложения, не очаквам да има проблеми. Но е

Страници