Близо 5,5 млн. лв. за подобряване на качеството на атмосферния въздух във Видин

От Общината представиха планираните дейности по рехабилитация на улици и четвъртокласни пътища
Видин ->

За втора година във Видин ще се проведе летен оперен фестивал

Предстоящите интересни културни прояви включват и концерт на 31 май на изпълнители от Южна Корея
Видин ->

Областна комисия предлага промени в проекта на Националната здравна карта за област Видин

Видин ->

Осветен беше новоизграденият храм в село Жеглица

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Пролет Асенова, учител по история във видинската езикова гимназия: В ГПЧЕ се дава най-добрата подготовка – успешната реализация на нашите ученици го доказва

„НИЕ“: Г-жо Асенова, изпратихте поредния си випуск в Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ – Видин, всъщност това е последният Ви випуск, защото Ви предстои пенсиониране. Разкажете за Вашата история в ГПЧЕ.
Пролет Асенова: В ГПЧЕ, а преди това Английска гимназия „Лиляна Димитрова“, съм от 1982 година, с пет години прекъсване, когато бях директор на училището в Прага. За този период както в държавата, така и в училището настъпиха доста промени. Ако сравня учениците сега с тези преди няколко поколения, сегашните са много по-информирани, много по-креативни, по-мобилни, по-отворени към света, но, за жалост, по-малко четат. Нямам предвид само учебна литература, а и художествена такава. Интересите са по-различни, практицизмът е по-силен, в което няма нищо лошо – за сметка на предишните поколения, които бяха по-идеалистични, сегашните са много реалистични.
Това е предизвикателство и пред учителите. Всичко зависи от учителя – от неговите качества, от неговия опит, от неговите морални ценности, защото всички знаем, че учениците се учат от нас, учителите, независимо от разликите в поколенията.

Ваня Минева, учител по български език и литература в ППМГ „Екзарх Антим I“: Фамилия ПМГ ни обединява!

„НИЕ“: Г-жо Минева, как се чувства един филолог, като Вас, в Природо-математическа гимназия – Видин, където, и съвсем естествено, фокус са точните науки?
Ваня Минева: Аз съм отскоро в училището – това е втората ми учебна година в Математическата гимназия, и за мен беше любопитно през първата ми година в това училище да се огледам и да видя какви са възможностите да се работи с децата и извън класната стая. Защото сегашните млади хора бързо се уморяват от еднотипните неща, от „сивото“, от познатото и за да им светнат очичките, трябва да намериш занимание, което по някакъв начин да ги изненада.
Първото, което ме впечатли, бяха заниманията по роботика. Аз работя и с малки, и с големи ученици и ми направи впечатление, че в групите по роботика има и малки, и големи ученици и този възрастов диапазон изобщо не им пречи да се занимават с нещо, което прилича на игра. Те се занимават с роботи, но роботчетата се движат по специални трасета, по които има тигърчета, фигурки, изработени от балони, от капачки – тоест, влага се една друга фантазия, един друг разчупен модел на мислене, когато децата подготвят тези трасета и когато „обучават“ роботите как да се движат по тях. Това е пример как се съчетават модерни технологии, игра и фантазия, а доказателство, че тези занимания са успешни, са добрите класирания на учениците на състезанията по роботика, на които участват.

Николай Ненчев, кандидат за кмет на община Макреш от ПП ГЕРБ: Призовавам хората да гласуват не за миналото, а за настоящето и бъдещето

НИЕ“: Г-н Ненчев, издигнат сте за кандидат за кмет на община Макреш от Политическа партия ГЕРБ – това дава ли Ви спокойствие, че ако спечелите доверието на избирателите, като кмет на общината ще имате и подкрепата на държавата?

Николай Ненчев: Благодаря на Политическа партия ГЕРБ за подкрепата и доверието в мен. Много често ръководителите на партия ГЕРБ посочват, че ГЕРБ не дели общините на наши и ваши, на малки и големи. И това е много важно. Нашата община е малка като население, но проблемите, които имаме, за нас не са малки. Важно е кметът на общината да има добър диалог с правителството, с народния представител, който защитава интересите на региона. Много от общините в нашата област получиха помощ от държавата. Тези общини за първи път получават държавна помощ. Но това зависи от активността на кмета. Няма кой да дойде и наготово да ни каже: „Вземете“. Всички знаем, че най-големите ни проблеми са обезлюдяването и безработицата.

НИЕ“: Има ли изход от тази ситуация?

Николай Ненчев: Община Макреш трябва да се отвори за България и за Европа, защото създаваме впечатлението, че ние тук сме се капсулирали, разчитаме само на хора от нашата

Росица Димитрова, директор на СУ „П. Р. Славейков“: Ние показваме на учениците пътя към успеха!

„НИЕ“: Г-жо Димитрова, Средно училище „П. Р. Славейков“ и за учебната 2018/2019 година предлага прием след завършен седми клас в паралелка, в която акцент е предприемачеството.
Росица Димитрова: Според утвърдения държавен план-прием през учебната 2018-2019 година СУ „П.Р. Славейков“ – гр. Видин ще осъществи прием в профил „Предприемачески“. Обучението е петгодишно, с интензивно изучаване на английски език – 18 часа седмично. Профилиращи предмети са: предприемачество, информационни технологии и чужд език.
Считам, че от години нашето училище е разпознаваемо именно като училище по предприемачество. С тази цел във факултативни учебни часове и свободноизбираеми часове предприемачество и бизнес е предмет, изучаван от първи до седми клас. През 2009 година в училището беше осъществен прием по „Стопански мениджмънт“, след това надградихме, като предложихме профил „Предприемачество и бизнес“, а по новия учебен план вече профилът е „Предприемачески“, като в него някои от профилиращите предмети са по-различни от тези в „Предприемачество и бизнес“.
Учебният план на паралелката е в съответствие с Наредбата за профилираната подготовка – обучението в средна степен ще се осъществява в два етапа – първи и втори гимназиален етап.

Любомир Георгиев, директор на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин: Целта ни е нашите ученици да могат да се развиват в посоката, в която виждат своето бъдеще

„НИЕ“: Г-н Георгиев, в приема, който ГПЧЕ „Йордан Радичков“ обявява за учебната 2018/2019 година, има нови и интересни неща. Разкажете повече за това.
Любомир Георгиев: Според одобрения от МОН държавен план прием след 7. клас за учебната 2018 - 2019 г. в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ ще се приемат ученици  в три паралелки с профил „Чужди езици“, като първият чужд език ще бъде английски.  По отношение на втория чужд език ние ще предложим избор на бъдещите ни възпитаници между немски, френски, руски и испански език. Своя избор учениците от 8. клас ще могат да направят през втория срок, а самото обучение по втория чужд език ще започне, както досега, в 9. клас. Той ще се изучава в групи, като всяка една от тях ще бъде съставена от минимум 13 и максимум 20 ученици. Мога да кажа и още нещо ново - сегашните  ни осмокласници през следващата учебна година, т.е. в 9. клас, ще изучават като втори чужд език и руски, освен традиционните досега немски и френски. Ще спомена и как се изчислява балът за приема в гимназията ни - утроената оценка (в точки) от теста по БЕЛ + оценката (в точки) от теста по математика + оценките по БЕЛ и по I чужд език от свидетелството за основно образование, превърнати по скала в точки.

Емил Стоянов, преподавател по математика в ППМГ „Екзарх Антим I“ - Видин: Математическата гимназия дава на младите хора един много добър старт

„НИЕ“: Г-н Стоянов, какво е да преподаваш математика в училище, което има силни традиции в точните науки?
Емил Стоянов: Задължение на всеки учител по математика, а и на всеки учител като цяло, е да подготвя възможно най-добре своите ученици. Но в Математическата гимназия са събрани най-добрите деца на Видин и нашата, на учителите роля е да направим така, че тези деца да развият своя потенциал. Естествено, тъй като учениците ни са мотивирани и можещи, за мен като преподавател основната цел е да ги подготвям с по-трудни задачи, да навлизаме по-задълбочено в теорията – това е именно ролята на кръжоците, където подготвяме учениците за олимпиади и състезания. Защото нашите ученици са лицето на града в областта на математиката.
Тази година един мой ученик – Деян Емилов, се класира на национална олимпиада, но минали години сме имали и по трима наши възпитаници, класирани на национален кръг на олимпиада по математика.
Въпреки че като цяло намаляват децата във Видин, радващото е, че в Математическата гимназия успяваме да поддържаме едно добро ниво – при нас все още идват най-добрите деца.
„НИЕ“: В това отношение сте щастливец?
Емил Стоянов: Да, с колегите сме облагодетелствани в това отношение.
За съжаление, в цялата страна се забелязва едно отдръпване на учениците от математиката.

Николай Ненчев, кандидат за кмет на община Макреш от ПП ГЕРБ: Имам опита, търся подкрепата и доверието на хората

„НИЕ“: Г-н Ненчев, издигнат сте за кандидат от Политическа партия ГЕРБ на предстоящите частични избори за кмет на община Макреш. Какво очаквате да донесат тези избори?

Николай Ненчев: На 20 май ще трябва предсрочно да избираме кмет на община Макреш. Не ми се ще да коментирам причините за оставката на предишния кмет. Навярно всеки от жителите на общината има своя отговор. Верният може би няма да го научим, а и едва ли е необходимо. Ние в община Макреш се знаем – или сме рода, или приятели, с някои сме учили, служили, работили. С повечето сме се и веселили по различни поводи. Независимо от това какъв избор ще направим на 20 май, ние ще продължим да си живеем тук. Отново ще се срещаме, ще си помагаме, ще си говорим. Само че точно от това, какво ще решим на 20 май, ще зависи след това дали ще се оплакваме един на друг, или ще ни просветне занапред.

„НИЕ“: Въпреки че повечето жители на община Макреш със сигурност Ви познават, все пак разкажете за себе си.

Николай Ненчев: Аз съм на 57 години. Целият ми живот е преминал в с. Раковица. Имам две дъщери, зетьове, внуци … радости … грижи… Нормални неща като във всяко семейство. От доста години обработваме земя. С много труд и пот, честно и почтено се грижим за домочадието.

Генади Велков: Явно някой има интерес нищо ново да не се създава с участието на СДС

Това коментира за вестник „НИЕ“ председателят на СДС – Видин по повод събитията, случили се преди дни на Националния съвет на партията

„НИЕ“: Г-н Велков, как се стигна до събитията, които се случиха на Националния съвет на СДС на 16 април?
Генади Велков: Още от предишния Национален съвет имаше известно напрежение между част от хората от Националния изпълнителен съвет и ръководството на партията, в лицето на Емил Кабаиванов, който е представител на Пловдив област, в лицето на Румен Христов, който е представител на Русе област в Националния изпълнителен съвет и в лицето на Леков, който е представител на област София. Имаше известни различия – различия, свързани най-вече с това какъв път да поеме СДС оттук нататък: надделява становището да се върви към изграждане на един нов консервативно-патриотичен алианс, но част от колегите, тези които бяха против, са на позиция да се върви към обединение с новосъздадената структура „Демократична България”.

Чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, ректор на РУ „Ангел Кънчев“: Нашата задача е да повишим квалификацията на хората от Северозапада, така че трудът им да е конкурентен

„НИЕ“: Проф. Белоев, има ли Филиалът във Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“ подкрепата на новия ректор на висшето учебно заведение?
Проф. Христо Белоев: Идеята за създаването на филиал на Русенския университет във Видин не е нова, но реализирането й отне години. Разбира се, че филиалът има подкрепа в мое лице, още повече, че по време на втория ми ректорски мандат – през 2012 година, Академичният съвет определи професионалните направления, в които ще обучаваме студенти във Видин. Отне 5 години на различните институции, за да стигнат до идеята, която ние развихме – а именно, че градът има нужда от академична среда и това е една от възможните стъпки за неговото възраждане. Така с Постановление на Министерския съвет от 3 май миналата година третият ни филиал е вече факт, а Русенският университет добавя своя значим институционален принос за развитието на Дунавския регион. Това се случи и със силната подкрепа на местните власти и на народните представители.
Позиционирането на университета като водеща образователна и научноизследователска институция в Дунавския регион е стратегическа задача. Освен това - въпрос на национален интерес е България да има академична структура в град, който е на границата на две държави - Румъния и Сърбия.

Инж. Георги Владов: Новото ценообразуване закъснява с години

„НИЕ“: Инж. Владов, неотдавна заявихте пред общинските съветници във Видин, че не Ви харесва начинът, по който Ви е зададено да бъде изготвен бизнес планът на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД  – Видин. Какво точно Ви притеснява?
Инж. Георги Владов: Всичко е проблем. Според мен цялата работа на КЕВР е проблем, защото те не просто регулират, като следят определени показатели и резултатите, които ВиК – Видин постига, а те направо ни задават формата, задават ни матриците, по които бизнес планът трябва да се пише. Ако беше само въпросът до писането, добре, но вече се стигна до там, че от КЕВР задават матрицата на работа. И вместо да регулират, те почти влизат във функция да управляват ВиК дружествата. Ще дам един пример – от КЕВР не ни казват: „Намалете загубите на вода с 5%“, а казват какво да направим ние, за да я намалим с 5%. Тогава аз, като управител на това дружество, за какво съм?
Мениджмънтът на едно предприятие е този, който трябва да реши какви мерки са подходящи за постигане на даден резултат. От КЕВР не казват само каква е целта, а ни вменяват какво да правим, мотивирайки се, че е „за целите на регулирането“.

Видинският митрополит Даниил: Чрез служението ми съм длъжен да спомогна Господ да стига до хората във Видинска епархия

- Ваше Високопреосвещенство, заменихте служението в САЩ с ново послушание на най-високия пост във Видинска епархия – митрополитския. Успяхте ли да свикнете с промяната?
Видински митрополит Даниил: Преди идването си във Видин последните седем години бях викариен епископ на митрополита на САЩ, Канада и Австралия - митрополит Йосиф. От 2010 г. беше решението на Светия Синод, фактическото ми отиване бе 2011 г. Не срещам трудности в адаптирането към тукашните условия - миналата година Бог помогна да основем нов манастир в щата Масачузетс и през последната година от служението ми в САЩ аз живях преимуществено там. В манастира условията за живот са много прости и взаимоотношенията между братята, от една страна и между нас и хората, които живеят наоколо, са много обикновени. В този смисъл, идването ми тук във Видин и работата с хората тук, не е нещо много по-различно. Разбира се, има особености, но и никога не съм губил и връзката с България, така че при прехода от службата в чужбина и службата при тукашните условия не срещам затруднения.
На територията на САЩ, с Божията помощ и много дарители - американци и българи, успяхме да създадем първия български манастир в Щатите, да изградим братство в него. Семейство американци дариха свой имот близо 48 дка и къща към него и там организирахме православен манастир. Имотът е насред гората, в отдалечено място, в отдалечен горски район на селце, на 3,5 часа път с автомобил до Ню Йорк. Създадохме и братство – двама послушници, засега, които са американци, обърнали се в православието преди десетина години. Работихме рамо до рамо с тях, за да устроим манастира. Преустроихме една от стаите на дарената ни къща в параклис и така започнахме строителни дейности, за да построим храм. Човек от енорията - строителен предприемач, безвъзмездно ни подпомага със своя труд, един път седмично идва в манастира и работи за нас.

Страници