Община Видин в готовност за асфалтиране на междублокови пространства в шест жилищни комплекса

Видин ->

БСП – Видин изразява силно притеснение от заявеното намерение за смяна на борда на директорите на МБАЛ „Св. Петка“ във Видин

Видин ->

Актьори и детска публика заедно подреждат объркани приказки в новия спектакъл на Драматичен театър - Видин

Видин ->

Близо 80% от потребителите в Северна България не биха купували бутилирана вода, ако тя е преработена

България ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Правителството не се нуждае от подтикване за изграждане на магистрален път, защото и в момента се работи активно

Това заявява за в. „НИЕ“ видинският народен представител от ГЕРБ Владимир Тошев, който коментира още темата за Истанбулската конвенция и ситуацията в здравеопазването в област Видин

„НИЕ”: Г-н Тошев, вече три седмици подред протести с искане за магистрален път от Видин до София затварят движението по международен път Е79. Какъв е вашият коментар за тези събития?
Владимир Тошев: Път Е79, в участъка Видин – Ботевград, от доста години вече е в приоритетите и ангажираното внимание на Правителството. Още в първото Правителство на премиера Борисов започнахме конкретни действия. За съжаление, през 2013 година – да припомня на читателите на вестника, имаше една съдебна процедура от екоорганизация за обжалване на доклада по Оценка на въздействие на околната среда. За наша радост, съдът прие доклада за достоверен и обективен – за съжаление, обаче, което е и причината все още да не е започнало реалното строителство, съдебната процедура приключи в края на миналата година, което означава четири години забавяне. Още есента на миналата година аз и пред Вашата медия съм казвал, че тази година – 2018 г., на практика започва работата по изграждане на магистралния път, и то в един от най-тежките участъци до Медовница.
Надявам се с промените, които направихме в законодателството във връзка с процедурите по обжалване, които бавят подобни проекти – вече само пред една съдебна инстанция могат да бъдат обжалвани и процедурите, и документацията – процесът да бъде ускорен, така че през тази година не само да се проведе тръжната процедура за изграждане на участъка Видин – Ружинци, но и да започне строителството. Паралелно, дори малко изпреварващо, вървят и процедурите в участъка Мездра – Ботевград.

Мирослава Чавдарова, председател на ОбС – Белоградчик: Общинският съвет е мястото, където представителите на гражданите, в лицето на общинските съветници, защитават позиции и кауза

„НИЕ“: Г-жо Чавдарова, как, в качеството Ви на председател на Общински съвет – Белоградчик, оценявате работата на Общинския съвет през изминалите две години от мандата? Как работи Общинският съвет, с оглед на факта, че в него има представители, излъчени от пет листи? Председателят е от ГЕРБ, а кметът на общината е подкрепен от БСП.
Мирослава Чавдарова: Общинският съвет е колективен орган, така наречената  „законодателна власт” на общината и това, че съветниците са излъчени от повече листи, е факт, който не следва да буди притеснение. Напротив – смятам, че по този начин гражданите са по-добре представени в местния парламент. Аз съм член на ГЕРБ и съм избрана за общински съветник от листата на ГЕРБ от гражданите на община Белоградчик. Това, че кметът е подкрепен от БСП и колегите общински съветници са от различни политически партии, не ми пречи да изпълнявам поетите ангажименти и да работя в интерес на гражданите. Общинският съвет не е арена за лични битки, а мястото, където представителите на гражданите, в лицето на общинските съветници, защитават позиции и кауза. Радвам се, че повечето колеги споделят това мнение и работят съвестно и отговорно.
Още в началото на мандата държах да заложим на експертността при определяне състава на комисиите. Приехме нов Правилник за дейността на Общинския съвет с ясно разписани процедури и правила. Продължихме практиката от 2011 г. на съвместните заседания. Голяма част от проектите за решения се коригират в комисиите – отстраняват се технически и фактически грешки, изисква се представянето на липсващи документи, прецизират се правни основания, мотиви и т.н. Заседанията на Общинския съвет са продължителни, практика е да гласуваме удължаване на времето, за да успеем да разгледаме всички въпроси.

Д-р Цветан Ценков: Болничната помощ е единственият нереформиран все още сегмент в българското здравеопазване

“НИЕ”: Д-р Ценков, как ще коментирате протестите на общинските болници от последните дни?
Д-р Цветан Ценков: Държавата не довърши, чисто политически, един процес, който беше стартирал преди 18 години. Болничната помощ се оказва единственият нереформиран все още сегмент в българското здравеопазване. Когато министър Илко Семерджиев стартира реформата, тоест от т.нар. публично-държавно здравеопазване, държавно финансирано, да мине към здравно-осигурителни плащания, които да стават чрез Националната каса и допълнителните фондове, той успя да направи реформата само в доболничния сегмент.
Същият проблем, който е сега при лечебните заведения, тогава съществуваше в т.нар. общински и държавни поликлиники, докато сега всичко в доболничния сектор се финансира по ред, регламентиран с националния рамков договор и описан в Закона за здравето и там горе-долу финансови проблеми няма - има едно недофинансиране, което се изразява под формата на лимити, заради които хората страдат, че не могат да получават целия пакет здравно обслужване, консултации с всички възможни специалисти.

Мирослав Кръстев, директор на Симфониета – Видин: Симфониета – Видин е културен институт с традиции и постоянна публика

„НИЕ“: Г-н Кръстев, в края на миналата година спечелихте обявения от Министерство на културата конкурс за директор на Симфониета – Видин. Много бяха спекулациите около обявяването на този конкурс, каква, обаче, е истината?
Мирослав Кръстев: Директорите на културни институти сме назначени за определен мандат, след изтичането на който трябва да се явим на конкурс, в случая на директорите на Симфониети мандатът е петгодишен. Това наложи и провеждането на конкурса, за който споменахте. Така че нямаше нищо извънредно, просто се следваше законовата процедура съгласно Закона за развитие на културата. На този конкурс имах възможност да защитя концепцията си пред специално назначена комисия, като видеозаписът от моето явяване пред комисията беше публикуван – това се прави, ако кандидатът и всички членове на комисията са съгласни, аз прецених, че няма какво да крия, а и смятам, че е добре да има прозрачност на целия процес. След този конкурс започна поредният ми мандат начело на Симфониета – Видин. Оглавявам този културен институт от 1998 година.

Милчо Лалов, кмет на община Брегово: Сключени са договори за финансиране на два важни проекта

„НИЕ“: Г-н Лалов, при последния ни разговор все още не беше приет на второ четене държавният бюджет, което вече е факт - още тогава имахте сериозни критики към бюджета, оставате ли на тази позиция?
Милчо Лалов: В момента анализирам цифрите на публикувания вече Закон за държавния бюджет и констатацията ми е, че бюджетът за общините не е достатъчен, пример мога да дам с една цифра, която не е променяна от много време и която и сега не се променя - това е изравнителната субсидия, която е предназначена за финансовото осигуряване на публичните общински дейности, тоест това, което жителите искат от нас, като общинско ръководство, ние трябва да го решаваме именно с тази изравнителна субсидия, която не се променя. Което означава, че оттук нататък ще се създават трудности в реализирането на публичните дейности, които трябва да се финансират от тази субсидия.
„НИЕ“: Държавата завършва годината с бюджетен излишък. Надявате ли се с част от него да се помогне за решаване на някои от проблемите на Бреговска община?
Милчо Лалов: И преди съм казвал, че в държавата има достатъчно пари, но тези пари не се разпределят правилно и целесъобразно. Ще дам и пример. Тази година с едно постановление на Министерския съвет - № 260, публикувано в №95 на Държавен вестник, на 88 общини, или почти една трета от общините в Република България, са раздадени общо 71 милиона лева за инфраструктура – за измислени неща.

Александър Александров, кмет на община Ружинци: Горд съм от постигнатите успехи

„НИЕ“: Г-н Александров, в края сме на календарната година - каква е Вашата равносметка?
Александър Александров: Основната цел през моя мандат е борбата с безработицата и подобряването на условията на живот на хората, което е свързано не само с финансовото им благосъстояние, но и с инфраструктурата - ремонт на улици и площади, поддържане на паркове, градини, гробища, ремонт на общински сгради. Искам да създадем европейски условия за живот в община Ружинци, да я направим привлекателна и, преди всичко, да задържим младите хора. Затова е цялата тази борба, която водим - а, повярвайте ми, аз наистина се боря за всяко едно работно място!
Засега се справяме успешно. И в края на една много успешна за Общината и за мен, като кмет, година, можем да се похвалим с привлечените средства - за изминалите две години от мандата ми имаме привлечени около 4 млн. лв., само за сравнение ще кажа, че целият бюджет на Общината е около 2.9 - 3 млн. лв. на година. В началото на мандата - края на 2015 - началото на 2016 година, безработицата в общината беше 75%, а сега, след всичките хора, назначени по програми за заетост, безработицата пада до 48%. Това не е малък процент, но на фона на онези 75%, има чувствително подобрение.

Любомир Георгиев, директор на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ - Видин: Приключва една успешна за гимназията година

“НИЕ”: Г-н Георгиев, в навечерието сме на Коледните и Новогодишни празници. Как приключва тази година за Английската гимназия?
Любомир Георгиев: В края на календарната година е хубаво да се направи равносметка на постигнатото и съответните изводи. Определено мога да кажа, че приключва една много успешна за гимназията година. Нашите ученици и учители показаха, че наистина са лицето на образованието в нашата област и достойно я представят на национално и международно ниво. Ще започна с най-важното за мен – успешното дипломиране на дванадесетокласниците. Нашите абитуриенти постигнаха най-добрите резултати във  Видинска област на държавните зрелостни изпити. Отново сме сред 50-те най-добри училища в страната, за което получихме и допълнителна целева субсидия от МОН, предназначена за стипендии, каквато за отличен успех взимат 258 ученици, т.е повече от половината от нашите възпитаници. Всички зрелостници бяха приети в престижни наши и чужди университети.  

Георги Стоенелов, кмет на община Ново село: Продължавам да работя за привличане на финансиране в общината

„НИЕ“: Г-н Стоенелов, на 1 декември се проведе заседание на Общински съвет – Ново село. Какви решения се взеха?
Георги Стоенелов: Заседанието на Общинския съвет включваше 14 точки. Едното от предложенията – за намаляване на данъците, не се прие, с мотивите, че Общината в момента стои добре икономически и финансово и не е резонно да се намаляват данъци. Защото това ще се отрази на възможността на Общината да предоставя социални услуги и да поддържа многобройните дейности. Още повече че ние се влагаме в параметрите, зададени от държавата, като дори не достигаме до средната стойност на данъците и даже се приближаваме до минималната. Така че в крайна сметка данъците през 2018 година ще останат непроменени.
На заседанието на Общинския съвет една от комисиите докладва за искане на гражданите двама жители на общината да бъдат обявена за почетни граждани на Ново село – това са проф. д-р Радослав Гайдарски и младата самбистка Цветелина Цветанова. Това звание се присъжда навръх 80-годишнината на проф. Гайдарски и е едно признание за това, което той през годините е дал, помагайки на жителите на общината и poмагайки на селата. Предложението беше прието единодушно и на тържествената сесия в края на декември официално ще бъдат връчени плакети и грамоти на проф. д-р Радослав Гайдарски и Цветелина Цветанова.

Николай Колев, ст. треньор на „Видабаскет“: Видин заслужава да има отбор в Националната баскетболна лига

„НИЕ“: Г-н Колев, „Видабаскет“ работи с баскетболисти на различна възраст – от деца, през юноши, до мъже.
Николай Колев: Така е. Работим с група минибаскетбол – това са 12-годишни момчета. Имаме групи 14-годишни, 16-годишни, 18-годишни, с които участваме в Държавните първенства в съответните възрастови групи. И стигаме до мъжкия отбор, в който има седем момчета, които са все още юноши. Аз работя и с една група деца първи-втори клас – около 15 момченца, които са големи сладури и сега на Мача на звездите те ще излязат да поиграят малко, за да се порадват и да усетят емоцията да играеш пред публика. При юношите сме първи в региона, кадетите също до момента имат добро представяне, при момчетата започнахме с две победи – така че в школата на „Видабаскет“ нещата вървят в добра насока.
„НИЕ“: Как стоят нещата при мъжкия отбор?
Николай Колев: В мъжкия отбор на „Видабаскет“ има седмина юноши, които доста помагат за представянето на отбора. Картотекирахме и пет външни момчета, но идва само един – Радослав Колев, който пета година играе във Видин и може да се каже вече, че е видинлия, другите не успяват да идват. Така че разчитаме на нашата школа. Тревожно е, че има момчета, които спряха да играят, това само във Видин се случва – говорих с Данчо Колев, треньорът на ЦСКА, и той ми каза, че при тях напливът е голям и дори има момчета, които се връщат към баскетбола. Проблем е, че малко са като цяло децата във Видин, което също влияе. Така

В работата на Общинския съвет трябва повече разум и по-малко страсти и емоции

Това заяви за вестник „НИЕ“ Ласко Каменов, който положи клетва като общински съветник на заседанието на Общински съвет – Видин на 16 ноември

„НИЕ“: Г-н Каменов, не знам дали това е щастлива случайност, или е някакво предзнаменование, но първото заседание на Общински съвет – Видин, в което взехте участие, се оказа може би най-спокойното от началото на настоящия мандат досега.
Ласко Каменов: Така се случи, че първото заседание на Общинския съвет, в което участвах, беше на 16 ноември, когато е Международният ден на толерантността – не знам дали това е повлияло, но мога да кажа, че ефективната работа се дължеше на добре подготвените материали, които бяха внесени за разглеждане.
„НИЕ“: След като положихте клетва, Вие станахте най-възрастният общински съветник в ОбС – Видин. С какво натрупаният и житейски, и професионален опит ще Ви помогне при изпълняване на задълженията Ви като общински съветник?

Милчо Лалов, кмет на община Брегово: Готовността за зимата е на високо ниво

„НИЕ“: Г-н Лалов, преди броени дни отпразнувахте 120-годишнина на читалище „Развитие-1897“ – Брегово. Каква е ролята и значението на тази културна институция?
Милчо Лалов: Изключително добре работят всички читалища на територията на община Брегово. Чествали са 90-годишнини читалищата в Косово, Делейна, Връв. Сега отбелязахме тържествено и 120-годишнина на Народно читалище „Развитие“ - Брегово. Това показва, че нашите читалища са живи организми и функционират нормално.
Бреговското читалище е едно средищно читалище, което е в основата на изпълнение на културния календар на Община Брегово, който е доста богат. В дейността на читалището са включени Детска градина „Детелина“, Център за работа с деца, Ученически духов оркестър „Иван Бърдаров“, Градски духов оркестър, едно ново формирование – клуб за народни танци, и Ансамбъл „Тимок“ – всички те, събрани в едно, реализират дейността на Народно читалище „Развитие“ – Брегово. В това читалище са реализирани, по Програмата за развитие на селските райони, проекти, свързани със закупуване на нови носии и новимузикални инструменти.

Здравеопазването в България е изправено пред катастрофа

Това заяви за вестник „НИЕ“ народният представител от Враца Николай Иванов, според когото са нужни кардинални реформи в сектор здравеопазване, които от „БСП за България“ ще предложат

„НИЕ“: Г-н Иванов, как се стигна до сегашната ситуация във врачанската областна болница и какъв всъщност е размерът на дълговете на лечебното заведение?
Николай Иванов: Причините за финансовия колапс на МБАЛ „Христо Ботев“ са много, но основната е в липсата на държавна грижа за публичните лечебни заведения. Всяка година бюджетът на НЗОК расте, но хората не получават истинска здравна грижа и съвременно лечение срещу осигуровките, които плащат. Напротив, въпреки усилията на лекарите, областните многопрофилни болници загиват. И трите правителства на ГЕРБ не проумяха, че здравето не е стока и че съществуването на публичните лечебни заведения под формата на търговски дружества е пагубно. Сега, в ситуация на почти половин милиард дългове на големите софийски и областни държавни болници управляващите са в цайтнот. „Реформите“ на Петър Москов в правителството „Борисов-2“ забиха последните пирони в ковчега на здравеопазването. Лимитите за дейност, които той въведе, доведоха до лавинообразно натрупване на дългове и ето днес докъде се стигна. Ситуацията във Враца е много тежка, размерът на дълговете още не е напълно уточнен, но те са над 13 милиона лева. И с всеки изминал ден стават все по-големи.

Страници