Във Враца посрещнаха гости от 12 държави

Видин ->

Дълбок поклон!

Бог да прости нашия Дядо Дометиан и да е светъл пътят на душата му!
Видин ->

Светият синод определи Врачанския митрополит за наместник на овдовелия Видински епархийски престол

Епископ Поликарп е назначен за трети викарий на Пловдивския митрополит и ректор на Православната духовна семинария
Видин ->

Тленните останки на Видинския митрополит Дометиан бяха посрещнати във Видин

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

БСП можем да спечелим следващите местни избори!

Това заявява за вестник „НИЕ“ Димитър Велков, председател на Областния съвет на БСП и председател на групата общински съветници на БСП в ОбС – Видин. С Димитър Велков разговаряме за организационното състояние на социалистическата партия във Видин и за някои от най-важните теми в дневния ред на видинския местен парламент.

 

НИЕ“: Г-н Велков, какво е организационното състояние на БСП – Видин?

Любов Цолова, училищен психолог и педагогически съветник в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин: Агресията между хората е много сериозен проблем

"НИЕ": Г-жо Цолова, все по-често медиите правят достояние случаи на детска агресия - последният случай беше за ученици, които удрят коте. Този проблем действително ли е толкова голям, или има по-скоро медийно преекспониране?

Александър Александров, кмет на община Ружинци: Пътят за оцеляване на малки общини като Ружинци е създаването на постоянна заетост за хората

НИЕ“: Г-н Александров, на 4 юли се проведе извънредно заседание за избор на председател на Общински съвет – Ружинци. Вече два пъти опитите за избор бяха неуспешни – какво се случи при гласуването във вторник?

Александър Александров: Отново не беше избран председател. Този път гласуваните кандидатури бяха на Димчо Младенов и Илиян Илиев – гласовете за тях бяха 5 на 5. Общинските съветници решиха да се проведе ново заседание на 13 юли, на което отново да се направи опит да бъде избран председател на Общински съвет – Ружинци.

НИЕ“: При така създалата се ситуация, имате ли притеснения дали ще може Общинският съвет да работи нормално?

Александър Александров: На този етап – не. Ако общинските съветници изпълняват задълженията, за които са избрани – тоест да разглежда и гласуват внесените на заседание предложения, не очаквам да има проблеми. Но е

Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ: Решаваме проблемите на региона в перспектива

„НИЕ“: Г-н Тошев, в понеделник проведохте традиционния си приемен ден. По какви въпроси идваха при Вас граждани на област Видин?
Владимир Тошев: Редовно провеждам приемни дни – има интерес. Това, което ме радва, е, че около 50% от хората, които идват при мен, са с въпроси, касаещи обществен интерес. В понеделник, например, при мен дойдоха хора, които искаха информация относно ТЕЛК-овете.

Ваньо Костин, кмет на община Чупрене: Турлашкият събор стана визитната картичка на Чупрене

„НИЕ“: Г-н Костин, предстои Турлашкият събор „Када кум прасе и ти вречу“ – едно традиционно събитие, което Община Чупрене организира за 12-а година. Какви са резултатите от миналогодишното издание и какви са очакванията Ви за тазгодишния събор?
Ваньо Костин: Миналата година колективите, които се изявиха на сцената на Турлашкия събор, бяха 98, а около 2000 души бяха участниците. Получи се много добро мероприятие, а засега сигналите са, че тази година ще надминем този резултат – само до момента заявките за участие са с десетина повече, като се очаква да достигнат с 20 повече от миналогодишните заявки. Тоест, в тазгодишното издание на „Када кум прасе и ти вречу“ очакваме да се включат над 115-120 колектива. При толкова много участници – над 2000 души, предизвикателството е как да бъде направена програмата, така че изпълненията им да се вместят във времето. Но

Павлинка Трифонова, директорка на ДКТ – Видин: Видинският куклен театър е марка за качество

„НИЕ“: Г-жо Трифонова, преди дни Държавен куклен театър – Видин взе участие на фестивал в сръбския град Зайчар. Доволна ли сте от представянето?

Павлинка Трифонова: Участвахме на осмото издание на този фестивал – досега видинският куклен театър е участвал три пъти. Тази години ние бяхме единственият поканен чуждестранен театър. За мен представянето ни беше много достойно – удовлетворени сме. Представихме се със спектакъла „Глупавият Ханс“ по Братя Грим – оценени бяха добрата сценография, добрата игра, режисурата на представлението, така че представянето ни мина много успешно.

За участието ни в 8-и Международен фестивал за деца "ЗаjеЧар", гр. Зайчар, Сърбия, на Държавен куклен театър - Видин бе присъдена извънредна награда за „Пламенна и професионална актьорска игра“ на актрисите Аделина Илиева и Маргарита Костова, под изкусната режисура на Ирослав Петков.

„НИЕ“: Подготвяте ново заглавие. Повдигнете малко завесата за читателите на вестника.

Милчо Лалов, кмет на община Брегово: Развиваме социална политика, съответстваща на европейските стандарти

„НИЕ“: Г-н Лалов, след обявяването на резултата от парламентарните избори стана ясно, че досегашният председател на Общинския съвет в Брегово д-р Цветан Топчиев ще е един от народните представители от Видин в следващото Народно събрание.
Милчо Лалов: Бреговска община с голямо усърдие участваше в изборите за 44-то Народно събрание – това е разбираемо, тъй като в листата на „Българска социалистическа партия“ имаше представител на Бреговска община в лицето на Цветан Топчиев. Той беше поставен на второ място в листата, като събра над 1500 гласа като преференции, които му подсигуриха избирането му като втори депутат от листата на БСП във видинския многомандатен избирателен район.
Бреговчани отчетоха достойнствата на този наш съгражданин и го подкрепиха – според мен, д-р Топчиев заслужено беше определен за втория народен представител във видинския избирателен район от квотата на БСП. Добро попадение е изборът на д-р Цветан Топчиев за депутат в 44-тия Парламент на Република България!
„НИЕ“: Какво следва, чисто процедурно, в Общински съвет – Брегово след избора на д-р Топчиев за народен представител?
Милчо Лалов:
Съгласно Закона за местно самоуправление и местна администрация трябва да се произнесе Общинска избирателна комисия – Брегово относно лицето, което ще влезе в Общински съвет – Брегово на мястото на д-р Топчиев, който беше избран за общински съветник от листата на „Българска социалистическа партия“. Общинската избирателна комисия заседава на 7 април. Следващият поред в листата на БСП е Любка Петрова от с. Косово, която ще влезе на мястото на д-р Топчиев. След това предстои избор на нов председател на Общински

Владимир Тошев, водач на листата на ПП ГЕРБ за 5 МИР: Предлагаме верните решения за Видин

НИЕ“: Г-н Тошев, чухме обвинения, че партийните централи не предлагат качествен избор на видинските граждани. Кажете Вие – какво предлага партия ГЕРБ със своята видинска кандидатска листа?

Владимир Тошев: Постарали сме в нашата листа да има представителство на общините от област Видин, да имаме експерти във важните за социално-икономическото развитие на региона ни сектори, хора, които да са в състояние да защитават необходимите секторни политики, както и да имаме представители на двата пола. При представянето на водачите на листите на Политическа партия ГЕРБ в многомандатните избирателни райони г-н Цветан Цветанов, който е заместник-председател на партията и председател на предизборния щаб, подчерта, че 50% от листите са обновени. И видинската листа е обновена на 50% – тоест, половината от хората в нея са нови, половината са участвали вече в някакъв вид избори. Не можем да подменим изцяло листите, защото важно е да се даде път на новите лица, но трябва да се облегнем и на опита. Това сме направили в листата, с която ГЕРБ ще участва на изборите на 26 март в Пети многомандатен избирателен район – Видин.

Нашата листа е от осем души. Аз съм водач. Втори в листата, с която партия ГЕРБ се бори за доверието на видинските граждани, е инж. Любомир Низамов – експерт с 25-годишен стаж като ръководител в жп сектора, а в момента изпълнителен директор на „Дунав мост Видин – Калафат” АД. Следва го Александър Александров, председател на

Румяна Петрова, директорка на ППМГ „Екзарх Антим I” – Видин: Ние възпитаваме мислещи хора

„НИЕ“: Г-жо Петрова, с поредица от инициативи отбелязвате 45-годишнината на ППМГ „Екзарх Антим I“ – какво е Математическата гимназия за Видин?
Румяна Петрова: Емблема. И мястото, където много хора са получили онази основа, която им е дала възможност да достигнат една отлична реализация. Това са едни от най-добрите лекари – като Пламенка Цекова, д-р Ружев, мога да продължа с председателя на Окръжен съд – Видин Васил Василев, Радослав Николов – изпълнителен директор на най-голямата немска софтуерна компания с представителство в България, Дидо – вокалистът на група Д2 и т.н. Нарочно избирам професионалисти от различни сфери, за да покажа, че, независимо че всеки мисли, че в тази гимназия се учи едва ли не само математика, нашите възпитаници след завършване успяват да се реализират в много различни области. 
Тоест, ако Математическата гимназия предлага профили, в основата на които са предимно информатика, математика, информационни технологии, фактът, че ги има тези толкова добре реализирали се наши бивши ученици, говори, че учебната среда, училищната среда е изключително важна. Говори, че Природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I” има една добре начертана визия и стратегия, която се следва и дава резултат. Говори, че родителите ни се доверяват. И най-важното доказателство е, че учителите в това училище – както в миналото, така и в настоящето, а, като имам предвид кадровата ни политика, и преподавателите в бъдеще – са най-добрите учители, най-подготвените, най-съпричастните педагогически специалисти, които се адаптират успешно към нуждите и интересите, с което всяко следващо поколение ученици идва. Изключително е важно учителите да са способни да се адаптират към децата. Децата идват със своите интереси, своите нагласи, своето възпитание, с желанията, мечтите – много е важно учителят да реагира бързо и адекватно, да подава ръка на ученика, да го насочва, да го съпътства през цялото време на неговия път в училище. 

Албена Георгиева, кандидат на ГЕРБ за народен представител от 5-и МИР – Видин: Ние не даваме обещания, ние поемаме ангажименти!

„НИЕ“: Г-жо Георгиева, като педагог по образование, а и като човек, работил в тази система, Вие познавате отвътре нейните проблеми. Какво място заема образованието в програмата на Политическа партия ГЕРБ, в чиято кандидатска листа участвате?
Албена Георгиева: Образованието е било и продължава да бъде основен приоритет в програмата на ГЕРБ. Само ще припомня, че в предходния мандат имаме приет нов Закон за образованието, влязъл в сила през август 2016 година. Така че в сферата на образованието ние надграждаме постигнатото. 
Поради тази причина отново акцентираме на образованието. До края на следващия мандат да се увеличат двойно учителските заплати – това е едно от нещата, предвидени в нашата програма. Друго важно нещо, което аз мога да коментирам и от личен опит, тъй като съм завършила педагогика с физкултура, е спортът. Спортът в училище също е сред акцентите в програмата на ГЕРБ. Целта е да бъдат създадени условия за спорт във всяко училище – при определянето на тази цел водещо е разбирането и убеждението, че децата трябва да имат еднакви възможности за физическото си развитие, а спортът е важен и за здравето на децата. 
Искам да отбележа, че предвиждаме обвързване на получаването на социални помощи с посещаването на училище. Това е едно от нещата, на които ще акцентираме, когато става въпрос за образование, защото трябва да победим неграмотността. Образованието е бъдещето на България и предпоставка за икономически растеж. 
Казах, че ще надграждаме – приехме закон за предучилищното и

Страници