Туризъм

1,3 млн. лв. за развитие на туризма в Северна България

Седемнадесет са одобрените проекти в конкурса „Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав“ на Фондация „Америка за България“, а общата сума на финансирането е 1 312 000 лв. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в целевите региони с цел да удължат престоя на посетителите.

Министърът на туризма посети щанда на Община Видин на изложението Ваканция & СПА

Юбилейното 40-то издание на Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ бе открито днес в Интер Експо Център – София. То се провежда под егидата на Министерството на туризма, а Република Мадагаскар е държава-партньор на форума. На откриването на престижното изложение присъства и заместник-кметът на Община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова. В най-мащабния туристически форум за първи път тази година участва и Регионален исторически музей – Видин. 

Над 64 000 туристи са посетили Видин 

Над 64 000 туристи са посетили Видин през 2023 година. Това стана ясно по време на днешното обществено обсъждане на Проект на Годишна програма за развитие на туризма на територията на Община Видин през 2024 г. Обсъждането бе открито от заместник-кмета Борисова.

Общините Видин и Кула искат държавата да им предостави за управление паметници на културата

Областна администрация – Видин е предприела действия по изясняване статута на паметниците на културата, за които общините Видин и Кула са предоставили искания да им бъдат предоставени от държавата за управление. Това обяви заместник областният управител Ани Аратюнян на проведения днес областен консултативен съвет по туризъм. Тя информира, че в съгласувателна процедура от всички министерства, преди внасяне на Министерски съвет за Решение, крепостта „Кастра Мартис“ е прехвърлена за управление на община Кула.

Работи се по дигитализация на археологическите структури в Бонония

Представете си да стъпвате по улиците, по които някога са ходели хората, които са живеели във Видин преди две хилядолетия. За да изпитате това не е необходима машина на времето, достатъчно е само да се разходите до кв. „Калето“ във Видин, където за поредна година археолози проучват останките на античния римски град Бонония.

DiscoverEU: 36 000 младежи ще получат безплатна карта за пътуване, за да опознаят Европа

Европейската комисия публикува есенната покана за подаване на кандидатури за DiscoverEU, благодарение на която 36 000 младежи ще получат безплатна карта за пътуване, за да опознаят Европа.

Община Лом търси финансиране за два културно-исторически паметника

Нов съвместен проект за развитие на културно-историческата инфраструктура подготвят побратимените общини Пантелей, гр. Ниш, и Лом. Кметовете Наташа Станкович и д-р Георги Гаврилов обсъдиха проектното предложение, с което двете общини ще кандидатстват за еврофинансиране по Програмата за трансгранично-сътрудничество България-Сърбия.

От Видин потегли най-дългият туристически веломаршрут у нас „Дунав Ултра“

Град Видин за поредна година бе домакин на старта на велосипедния преход „Дунав Ултра“. Тази година градът ни посрещна около 160 участници от цялата страна, както и колоездачи от чужбина. Партньор на събитието бе Община Видин.

Средновековната история на Видин отново „оживя“ сред стените на „Баба Вида“

Десетото юбилейно издание на Средновековния фестивал „БъдинЪ“, чрез който средновековната история на Видин „оживява“ сред стените на крепостта „Баба Вида“, се проведе на 27 и 28 август. Тази година фестивалът времето, в което владетел на видинския замък е бил деспот Яков Светослав. Началото на събитието бе поставено с демонстрация на средновековни дуели, като във възстановката за първи път се включиха и участници (професионални фехтовчици) от град Брашов, Румъния.

ТИД 2022 навлиза в българския участък на река Дунав на 13 август

Българският етап на международната гребна регата по река Дунав ТИД 2022 стартира на 13 август от с. Ново село, включва разстояние от 504 км по поречието и завършва на 27 август в Силистра. До момента за участие за този етап на регатата са се записали над 200 участници от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България, като повече от половината от тях са започнали още в началото на ТИД (от Германия на 25.06.2022 г.). Организаторите очакват до стартирането на регатата в българския участък на реката броят на участниците да се увеличава.

Страници