НИЕ по света

Български проекти са сред победителите в конкурса на ЕС за млади учени за периода 2020—2021 г.

Европейската комисия обяви вчера победителите в 32-то издание на конкурса на ЕС за млади учени, като най-добрите награди се връчват на шест проекта от България, Германия, Ирландия, Испания, Турция и Украйна. Победителите ще получат 7000 EUR за всеки от своите забележителни проекти в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), както и в социалните науки. Сред многото теми на научните изследвания бяха квантовите изчислителни технологии, иновативните слънчеви клетки и статистическото проучване на половото стереотипизиране на 5—7 годишните.

Премиерът Борисов пристигна в Истанбул, за да присъства на церемония по откриването на газопровода „Турски поток“

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Истанбул, където ще присъства на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“. В рамките на визитата си българският премиер ще проведе и двустранна среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Предходната среща на Борисов и Ердоган се състоя през юли миналата година в Сараево в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

НИЕ по света: Будапеща – бижуто на Дунава

Будапеща е град, минал през различни исторически превратности. И всяка от тях е оставила своя отпечатък върху днешния архитектурен облик на столицата на Унгария. Така на територия от около 550 квадратни километра съжителстват „перли“ на архитектурата от Средновековието, турски бани, примери за барокова архитектура, сгради от 19 век в неоренесансов, неоготически, модернистични и артдеко стил, както и постройки, носещи ясно чертите на архитектурата, типична за соцреализма.

Видински ученици сурвакаха на площад „Клебер“ в Страсбург

Ученици от Средно училище „Цар Симеон Велики“ – Видин са демонстрирали обичая сурвакане на едно от най-оживените места в Страсбург – площад „Клебер“. Видинските ученици – четири момичета и две момчета от 11 клас – посетили френския град, където е едно от седалищата на Европейския парламент, в рамките на мобилност по Програма „Еразъм +“, като в проекта са участвали и ученици от Истанбул (Турция), Мартиник (Франция) и Систернига (Испания).

Успешно представяне на състезателите на СК „Бъдин“ – самбо и джудо в Бор (Сърбия)

Отборът на СК „Бъдин“ - самбо и джудо взе участие на Международен турнир по джудо в Бор, Сърбия, който се проведе на 8 декември. Видинският клуб участва с 9 състезатели и се пребори за 7 медала – два златни, три сребърни и два бронзови. Златни медали завоюваха Полина Добрилова и Кристиян Георгиев, за среброто се пребориха Кристиан Ангелов, Николай Ангелов, Цветомир Иванов, а с бронз във Видин се прибраха Дари Тихомиров и Ивайло Найденов.