2 май ще бъде неучебен в Монтана и във Враца

Сподели: 

Кметът на Монтана Златко Живков ще обяви 2 май за неучебен ден. Заповедта се подготвя и ще бъде подписана утре, съобщи Живков, който участва днес в 160-тото редовно заседание на Комитета на регионите в Брюксел. По силата на закона за предучилищно и училищно възпитание кметовете могат да обявят за неучебни до три дни в годината.
Традиционно в Монтана кметът обявява празникът на града – Денят на Свети Дух за неучебен. Това е Петдесетница след Великден и тази година ще бъде на 24 юни.

Родители в цялата страна призоваха кметовете да обявят 2 май за неучебен. Денят е работен в календара между определените за почивни 1 май – Ден на труда и Великденските празници до 6 май.

В област Монтана кметовете на още две общини са обявили 2 май за неучебен. Те са на Берковица и на Якимово.

И учениците в община Враца получиха като подарък по-дълга ваканция, след като врачанският градоначалник също обяви 2 май за неучебен. Той оповести това по нестандартен начин, като написа в профила си в социалните мрежи: 

„След като вчера спрях горещините и пуснах дъжда, днес разбрах, че съм забранил и баловете. Очаквам утре да ме набедят, че съм обещал да отменя и матурите, а до края на седмицата - да съм отговорен за ниските сутрешни температури и вътрешните раздори на някоя партия-времянка. 

Истината, скъпи приятели е, че единственото, което съм отменил тази седмица, с моя заповед -  е дата 2 май да бъде учебен ден за всички училища на територията на община Враца. Обсъждахме това предложение още миналата седмица, но го обявихме сега, защото дадохме няколко дни на родителите в детските заведения да заявят своето желание за присъствие на децата им на 2 май. Затова единственият работен ден в първата седмица на месец май ще бъде неучебен и за децата в яслите, а при достатъчно позитивни заявки от родителите,  имаме готовност да пуснем и детските градини. Вярвам, че повечето ученици, родители и учители ще ми простят това еднолично решение, а за да ме накажете, предлагам да посетите масово всички събития по време на Великденските празници във Враца и да изразите своето недоволство от множеството дни, които ще имате със своите близки и роднини.
Аз лично ще се постарая в тези дни да почета с децата. Полезно е и помага като превенция на четенето на глупости и фалшиви новини.“