Шахматни шампиони проведоха урок за деца в Монтана

Сподели: 

Близо 120 ученици от първи до четвърти клас участваха в открит урок по шахмат в Монтана. Събитието се проведе в централната градска градина и е част от национално шахматно турне „Асеневци“. Инициативата е на председателя на Общински съвет – Монтана Иво Иванов и се провежда под патронажа на кмета общината Златко Живков.
Многократният шампион на България и професионален треньор Даян Нинов разказа на децата легендата за възникването на играта и ги запозна с правилата на шахмата. Той си партнираше с Донка Шивачева – също многократна шампионка на България и вицеевропейска шампионка за момичета до 8 и 10 години.
Момичетата и момчетата се включиха в отборни игри, а за победителите бяха осигурени награди – шахматни комплекти, раници, литература, тениски, сувенири и др. За всички деца са осигурени ваучери за безплатен едномесечен онлайн курс по шахмат под ръководството на професионални треньори.
Национално шахматно турне „Асеневци“ ще премине през общо 30 града из цяла България. То се организира от едноименния шахматен клуб от Велико Търново. Каузата на проекта е да популяризира шахмата и да предостави възможност на децата да тренират безплатно.