Трима нови почетни граждани ще има Монтана

Сподели: 

През тази година Община Монтана ще отличи трима нови почетни граждани. Те официално ще получат своите отличия на празника на гтад Монтана, който се отбелязва на църковния празник Свети Дух. Решението за новите почетни граждани беше взето на заседание на Общинския съвет. 

С тайно гласуване съветниците са определили почетния знак на Монтана да бъде връчен на известния художник Вълчан Петров, който в миналото е живял и работил в Монтана, на историка и балканист проф. Александър Костов и на местния краевед и архивист Йордан Герасимов.

Вълчан Петров е самобитен творец, който интерпретира по специфичен начин старата българска икона, историята на страната и митологията. Той е автор на много картини, стенописи, мозайки, монументи и т.н. Негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекционери в много страни по целия свят.

Йордан Герасимов е местен краевед, учител по история и бивш директор на Държавен архив – Монтана. Той е автор на повече от 100 публикации с научноизследователски характер в периодичния печат, а също и на книгите "Монтана, Кутловица, Фердинанд, Михайловград" и "Архивното дело в нашия край".

Проф. Александър Костов е специалист по балканска история на 19 и 20 век. Той е бивш директор на Института по балканистика с център по тракология към БАН, преподавател в различни университети у нас и в чужбина. Има над 150 академични публикации, издадени на седем езика в 13 страни. Проф. Костов е изследвал също миналото и настоящето на днешния град Монтана и други селища от Северозападна България.

През четиригодишния мандат на местната власт Общинският съвет може да награди с почетния знак на Монтана десет души, като освен знака, всеки награден получава и парична премия от 1000 лева, припомни кметът на Монтана Златко Живков.