Сребро от Европейско първенство по самбо за кадетки спечели видинлийката Ива Иванова

Достойно представяне на форума и за друго видинско момиче – Надежда Любенова
Сподели: 

Ива Иванова от Спортен клуб „Бъдин“ - самбо и джудо (СК) с треньор Габриела Кирилова се пребори за сребърен медал на Европейското първенство по самбо в Рига, Латвия. Във форума участваха 173 състезатели от 19 държави. Видинското момиче, което се състезава в категория до 52 кг при кадетките, надигра своите съпернички и зае почетното второ място. Достойно беше представянето и на друга възпитаничка на видинския спортен клуб – Надежда Любенова, за която това беше дебютно участие на форум от подобен ранг.
„Това е едно много добро класиране. До момента е най-доброто представяне на Ива от европейски и световни първенства. Резултатът тази година е положителен. Едни много добри схватки. Надви първата среща арменката с болезнен прийом на глезена, втората схватка приключихме с израелската състезателка отново с болезнена хватка – ключ на ръката, и така стигнахме до финалната схватка, при която много малко не ни достигна. Но все пак завоювахме среброто и мисля, че вървим в една добра посока. Вярвам, че догодина вече ни е време и за златото“, каза с гордост треньорът в СК „Бъдин“ – самбо и джудо Габриела Кирилова, която придружаваше своите състезателки в Рига.
Ива Иванова сподели за вестник „НИЕ“, че като спечелила медала била развълнувана, понеже за пръв път се класира толкова напред. „Почувствах се добре. Винаги го има притеснението преди състезание, но този път бях по-спокойна, тъй като не ми беше за пръв път участието на Европейско първенство. Доста трудно беше да се преборя за среброто. Противниците бяха достойни, силни, но успях“, обясни състезателката на СК „Бъдин“ – самбо и джудо.
Тя разказа, че преди две години в Пореч, Хърватия, пак при кадетките, завоювала бронзов медал. Ива е участвала и на световните ученически игри в Орел, Русия, където също завоювала бронзов медал. Миналата година в Нови Сад, Сърбия на Европейското първенство за кадетки малко не й достигнало за призово класиране и станала пета.
Друга възпитаничка на видинския клуб – Надежда Любенова, която се състезава в категория +70 кг при кадетките, също участва на Европейското първенство, като за нея това бе първо участие на такъв голям форум. „На Надежда Любенова това й беше дебютът на Европейско първенство. Много кратко време за подготовка имаше тя, а и тренира няма и две години този спорт. Въпреки това тя си завоюва правото на участие – стана републикански шампион и доби право с квота да участва на Европейското първенство. Надежда се състезава в много тежка категория, играеше на +70 кг, а другите ни надвишаваха с 40-50 кг. С нея отидохме да видим какво е и оттук натам да гоним вече големите резултати“, обясни треньорката.
„Тъй като аз бях на такова голямо състезание за първи път, в началото бях много притеснена. Първият ден гледах само и привикнах. Вторият ден вече не бях толкова притеснена. За в бъдеще ще работя по-усърдно и се надявам и догодина да се класирам за този голям форум“, сподели Надежда Любенова.
МАРИЯНА Герасимова