Разкрита е организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици на територията на област Враца

Сподели: 

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Враца се водят активни действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление от организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотични вещества. Деянието е квалифицирано по чл. 321, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

При проведена мащабна специализирана полицейска операция са извършени множество оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия на територията на градовете Враца и Криводол. Проверени са адреси и автомобили. Открити са и са иззети множество предмети и парични средства, имащи отношение към предмета на делото. Издирени са, установени и разпитани множество лица. На този етап е установено, че през периода от 2020 г. до 25.01.2024 г. в гр. Враца и други населени места на територията на област Враца била организирана и ръководена престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотични вещества. В хода на досъдебното производство са събрани достатъчно годни доказателства, според които организираната престъпна група се е занимавала с производство на синтетичен опиат, известен като „чай за пушене“ и „билка“, както и с разпространение на различни видове наркотични вещества на територията на област Враца, съобщиха от държавното обвинение.

Установена е пряка съпричастност към престъпната дейност на десет лица. Те са привлечени в качеството на обвиняеми с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура - Враца. Осем души са задържани за срок до 72 часа. Предстои днес да бъдат внесени в съда искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. Другите двама са с мерки за неотклонение „подписка“.