Представена бе идейна концепция за популяризирането на Културен център „Жул Паскин“

Сподели: 

Във Видин беше представена идейна концепция за популяризирането на Културен център „Жул Паскин“. На срещата в реновираната сграда на бившата видинска синагога присъстваха кметът на Видин д-р Цветан Ценков, народният представител Любен Иванов, заместник-кметът Мартин Дончев, авторите на концепцията от архитектурно студио „Ателие 3“, Надя Захариева – програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ към Фондация „Америка за България“, която финансира изпълнението на проекта, директорът на Общински културен институт „Дунав“ Юлияна Димитрова, началникът на отдел „Държавен архив“ – Видин Светлана Кръстева и други.

Подробна информация за концепцията представи арх. Доника Георгиева. Идеята е посетителите на Културния център да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден във Видин. Това ще бъде постигнато чрез създаването на модерна и интерактивна експозиция, която да донесе на всеки един посетител различно визуално преживяване. В основата на архитектурния подход стои идеята за толерантността към различните култури и религии – факт, с който нашият град винаги се е гордеел.

Кметът д-р Цветан Ценков и неговият заместник Мартин Дончев приветстваха разработената идейна концепция и обявиха, че Община Видин ще съдейства за нейното реализиране в кратки срокове.

„Фондация „Америка за България“ от години работи в насока да показва по привлекателен начин богатото културно-историческо наследство на страната ни. За съжаление, у нас повечето музеи не са фокусирани върху посетителите, а тук целим точно това да променим, за да идва най-разнородна публика от България и чужбина“ - коментира Надя Захариева.

Екипът на архитектурното студио стои зад реализацията на Триъгълната кула на антична Сердика в София, Античния стадион на Филипопол в Пловдив, експозицията „Ада тепе“ в Крумовград, Историческия хълм на Чипровци, трансформацията на експозицията „Врачански съкровища“ в Регионален исторически музей – Враца и редица други.