Общинските съветници от БСП искат свикване на извънредно заседание на ОбС – Видин заради ситуацията в болницата

Сподели: 

Общинските съветници от групата на БСП внасят искане за свикване на извънредно заседание на Общински съвет – Видин, на което да бъде обсъдена ситуацията с видинската болница. Те настояват местният парламент да се събере още през тази седмица. Това съобщи председателят на БСП – Видин Димитър Велков, който е и председател на групата на БСП във видинския Общински съвет, на пресконференция, в която участва и общинският съветник Людмил Димитров.

„За съжаление, започваме новата година с неприятности. Неприятности, продиктувани от това, че разбрахме, че отделението по неврология във видинската болница е закрито“, отбеляза Димитър Велков. Той припомни, че през последните две години от БСП организираха няколко протеста срещу начина на управление на болницата, като първият беше при смяната на директора на лечебното заведение, когато на този пост беше назначен сегашният директор д-р Цветан Василев. „Днес виждаме, че тази аларма, която тогава подадохме, се оказа вярна“, коментира председателят на БСП – Видин. „Смеем да твърдим, че министър Ананиев и Владимир Тошев имат пряка вина за състоянието на болницата в момента“, заяви Велков, като припомни и предложеното от министъра на здравеопазването за преструктуриране на болниците в Северозапада, което през миналата година силно разбуни духовете във Видин.

„За съжаление, като че не се обръща никакво внимание на видинското здравеопазване. Сами виждаме в момента, че редица отделения са поставени в такава ситуация, че пациентите просто трябва да пътуват до други градове – дали това е АГО, което също има тежки проблеми, или друго отделение, хората просто вече отбягват видинската болница заради тази политика, която се води – политика на разрушаване на болницата, политика на непредоставяне на качествена среда на лекарите да се развиват, ниски заплащания на медицинските работници… Все проблеми, които са изключително тежки и нищо не се направи през тези две години за разрешаването им“, категоричен беше Димитър Велков.

Той припомни още, че в края на мандата на предходния Общински съвет, тогавашните съветници на БСП внесоха предложение за създаване на общински Фонд „Здраве“, чрез който да бъдат повишени заплатите на работещите в МБАЛ „Света Петка“. Той допълни, че тогава това предложение беше прието, но в последствие беше върнато от областния управител като незаконосъобразно по начина на гласуване. „За голямо наше съжаление този фонд, който трябваше до края на миналата година да подсигури 150 000 лв. за болницата, за допълнително материално стимулиране на персонала, не се случи“, отбеляза Велков. Редица общини подкрепят финансово, инвестират в своите болници, за да запазят качествените здравни услуги за населението, но въпреки сериозното положение на видинската болница Община Видин не предприема действия в тази посока, заяви председателят на БСП – Видин.

„Днес ние ще внесем искане до председателя на Общинския съвет Генади Велков отново да свика извънредна сесия, в кратки срокове – до края на тази седмица, на която извънредна сесия да се обсъди какви мерки може Община Видин да приложи, за да се запази видинската болница“, съобщи Димитър Велков. Той допълни, че ще бъде отправена покана и към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев също да присъства. Председателят на БСП – Видин коментира, че по правилник са необходими подписите на една трета от общинските съветници, за да се свика извънредно заседание, като отбеляза, че в крайна сметка въпросът опира до обществената отговорност на всеки един общински съветник.

Велков обясни, че искането за извънредно заседание е първата крачка, която БСП предприемат. Ако се види, че ситуацията в болницата не се подобрява, ще се премине и към протестни действия, за което от БСП имат готовност, налице са и обществени нагласи в тази насока.

Общинският съветник Людмил Димитров коментира, че предизборната кампания мина и е време вече да се спре с приказките и да се започне да се работи. Изключително важно е какво ще бъде заложено в бюджета на Община Видин за 2020 година, отбеляза Димитров. „За нас има поне четири важни жалона в този бюджет, от които ще зависи дали ще продължи Видин да се развива по стария начин, или ще тръгне по нов път. Това са закупуване на техника за сметопочистване и сметоизвозване; създаване на общинска фирма по озеленяване; третото е създаване на Фонд „Здраве“ и спасяване на видинската болница; и последното е безплатни, по възможност, или намаляване таксите за детските градини“, заяви общинският съветник.

Димитър Велков коментира и изявлението на директора на болницата д-р Цветан Василев, че е депозирал своята оставка. „Това няма да реши проблема. Трябва държавна политика, общинска политика, за да продължи болницата да съществува. Трябва министър Ананиев да обърне специално внимание на видинската болница – в нея трябва да се инвестира повече, отколкото в една болница в София, например, която изкарва много пари, защото обслужва много пациенти. Видинската болница не обслужва много пациенти и точно затова трябва допълнително финансово стимулиране за нея, за да може да изпълнява нормално своите функции и да е работеща – трябва МБАЛ „Света Петка“ да стане нещо като „защитена“ болница“, заяви председателят на БСП – Видин.

НИЕ