Община Видин отбеляза Трифон Зарезан

Сподели: 

Във видинското село Покрайна по стар стил тържествено честваха празника на виното и лозарите. Събитието бе организирано от кметството и Народно читалище „Просвета – 1927“. Специален гост бе президентът на Република България Румен Радев, придружаван от съпругата си Десислава Радева. Под съпровода на Градския духов оркестър, гостите бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол от Валентин Маринов, кмет на селото, заместник-кметовете Цветомира Илиева и Десислава Тодорова, секретаря на Община Видин Емилиян Енчев и Албена Иванова, председател на читалището. Част от празничната програма бяха изпълненията на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“. 

Кметът на село Покрайна приветства жителите и гостите, посочвайки значимостта на празника Трифон Зарезан и спазването на българските традиции. От името на кмета на Община Видин Цветан Ценков, поздрав бе отправен от Цветомира Илиева, която отбеляза, че Видинският край със своите вина се нарежда сред водещите винени региони в страната и чужбина. Тя пожела здраве и плодородна година за винопроизводителите и връчи поздравителни адреси на Валентин Маринов и Албена Иванова. 

Държавният глава Румен Радев приветства с думите: „За мен и моята съпруга днес е истинско удоволствие да бъдем във вашия гостоприемен край и да почетем заедно един традиционен и чисто български празник Свети Трифон Зарезан – празник на лозаря и на поколения българи. Той е свързан с хилядолетните традиции на нашите предци, вкоренената почит към земята и земеделския труд, които изискват усърдие, постоянство и всеотдайност.“ Президентът пожела здраве, благоденствие и просперитет.

Тържеството продължи с шествие от площада до къщата на семейство Мариана и Тони Тошеви, където бе извършен ритуалът по зарязване на лозята. Част от програмата бе кулинарна изложба и конкурс за най-добро бяло и червено вино. Най-добрите винопроизводители бяха наградени от кмета на селото.

Общинското ръководство уважи и празника на винарска фирма, която притежава най-големия лозов масив в региона, разположен в близост до двете видински села Гомотарци и Кошава. На събитието присъства и президентът на Република България.

Ивайло Йотов, един от собствениците на“, приветства с „добре дошли“ всички присъстващи. Той съобщи, че през 2024 година фирмата започва изграждане на ново предприятие в село Гомотарци, което ще разполага с най-съвременната техника. Тази бъдеща инвестиция ще даде поминък на хората от съседните населени места.  

По случай празника от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков бе поднесен поздравителен адрес. „Винопроизводството е един от най-ценните отрасли в България, а земите ни раждат най-вкусните и богати гроздове. Вашите първокласни вина заслужено се нареждат сред водещите в бранша и представят достойно страната ни на международни винени изложения. Пожелавам Ви много здраве, берекет и успех във всяко Ваше следващо начинание. Нека Свети Трифон закриля и умножава труда Ви, да дарява плодородие и изобилие и да слави името Ви като добри стопани и производители!“, се посочва в адреса.

Празничен водосвет за здраве и берекет бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. След това гостите бяха поканени да се включат в ритуалното зарязване на лозята. Секретарят на Общината Емилиян Енчев също се присъедини и спази традицията по зарязване.

Тържеството завърши с празнична програма.