Нова социална услуга разкриват в Кула

Сподели: 

Община Кула ще разкрие нова социална услуга. Очаква се новата придобивка да стане факт до два месеца, а важна стъпка в тази посока бе направена на 1 септември, когато Общинският съвет в Кула одобри нейното създаване. „Приемането на това предложение е важно, защото със създаването на социалната услуга се разкриват и работни места, а една сграда с отпаднала необходимост си намира предназначение“, коментира за вестник „НИЕ“ кметът на община Кула Владимир Владимиров.
Новата социална услуга ще бъде Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с психични увреждания. В него двадесет потребители ще бъдат обгрижвани от осемнадесет души персонал. Социалната услуга ще се помещава в сградата на закрития преди години дом за сираци, която неотдавна беше ремонтирана със средства, които Община Кула получи като целева субсидия от държавата.
„Социалната услуга ще заработи, по предварителни данни, от 1 ноември тази година. Всъщност ние направихме ремонт на сградата точно с това намерение – да бъде използвана за Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора. След това написахме писмо – предложение до Министерството на труда и социалната политика, за разкриване на такава услуга. Съвсем неочаквано и за мен много експедитивно, само за две седмици, получихме предварително одобрение. На 19 август, точно на празника на Кула, получихме писмото за предварително одобрение за разкриване на такава услуга, която евентуално да стартира от 1 ноември 2022 година“, разказа кметът Владимиров. Той допълни, че едно от изискванията, за да се случи това е именно одобрението на Общинския съвет, което вече е факт. След като решението на местния парламент бъде изпратено до министерството, ще се чака окончателното решение на социалното ведомство за разкриване на услугата.
„Разбира се, има довършителни работи – закупуване на оборудване, облагородяване на двора, но това са преодолими неща“, каза кметът на община Кула. Владимир Владимиров уточни, че довършителните работи ще бъдат извършени с допълнителната субсидия за капиталови разходи, която Общината е получила. Това също ще стане след взето решение от Общинския съвет на заседанието на 1 септември. „Сумата, която получихме допълнително от 1 юли с решение на Министерски съвет беше разпределена за закупуване на оборудване, а с остатъка ще бъде извършена вертикална планировка и възстановяване на алеите в двора на бъдещата социална услуга“, каза кметът на община Кула. Владимир Владимиров изрази увереност, че въпреки малкото време, което остава, Общината ще успее да се справи, така че да няма пречки Центърът за настаняване от семеен тип за възрастни хора с психични увреждания да започне да функционира от 1 ноември.