На Тодоровден в Кула организираха кушия

Сподели: 

И тази година в Кула спазиха традицията и на Тодоровден беше организирана кушия. Празникът беше организиран от Община Кула и народно читалище „Просвета-1882“ – град Кула. Атрактивното събитие предизвика значителен интерес. А сред участниците личеше и присъствието на една малка госпожица, която беше и най-малкият участник.

Кушията и тази година се проведе в местността „Марковище“, разположена в близост до град Кула. Хубавото слънчево време изкуши и много зрители, които наблюдаваха състезанието, което беше в две категории – соло ездачи и кон с каруца.

Самото награждаване беше на площада на град Кула, пред читалището. Там бяха наредени и конете – за радост най-вече на най-малките жители на града. Наградите връчи заместник-кметът на община Кула Людмил Лалов, който пожела на участниците: „Пожелавам на вас здраве, много щастие семейно. На кончетата – повече зоб, за догодина. И дай Боже, да се видим. Честит празник!“

В категория „Кон соло“ първо място зае Алберто Николаев, следван от Денислав Асенов, който остана втори. В категория „Кон с каруца“ наградата за първо място грабна Пламен Атанасов. Втори и трети се наредиха Николай Рангелов и Ивайло Тодоров.

Връчени бяха и две специални награди. Грамота за най-млад участник получи малката Алекса Бориславова. Грамота беше връчена и на участвалия с кон фрезиец Цветан Пламенов. Връчени бяха и грамоти за участие.

Православната църква почита паметта на свети Теодор Тирон винаги в съботния ден от първата седмица на Великия пост – през 2024 година се падна на 23 март. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец. Според легендите император Юлиан Отстъпник (332-363 г.) решил да се подиграе с християните, като ги застави да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и да бъдат подиграни и обявени за езичници.

Легендата разказва, че св. Теодор Тирон се явил на цариградския архиепископ Евдоксий и му известил за нареденото от император Юлиан, заръчвайки му да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. Предупредени, християните не купили никакви храни от пазара.

Празникът има дълбоки корени и в народната традиция. Според народните предания на празника Свeти Тодор съблича деветте си кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лятото. Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още Конски Великден и се организират кушии – надбягвания с коне.