Набрани са средствата за бъбречна трансплантация в чужбина на Моника Димитрова от Видин

Сподели: 

Осигурени са средствата, необходими за лечението в чужбина на Моника Димитрова от Видин. Благодарение на получените от дарения над 45 000 лв. младата жена ще може да замине за Турция, където да й бъде извършена бъбречна трансплантация, която ще даде възможност на Моника да води нормален живот – в момента три пъти седмично видинлийката ходи на хемодиализа в Монтана.
Добрата новина беше съобщена на пресконференция, на която беше отчетен и резултатът от проведената в края на миналата година благотворителна кампания „Коледни звезди за Моника“, организирана от родители и ученици в Основно училище „Любен Каравелов“, където учи и дъщеричката на Моника. Общата сума на даренията, набрани в рамките на проведените благотворителни базари, на коледния концерт и от кутиите за дарения, възлиза на 8058 лв., съобщи Колетка Павлова, класна ръководителка на класа, в който е ученичка дъщерята на Моника.
„Искам да благодаря на всички граждани на Видин, на всички хора от България, които се включиха в тази кампания, защото се оказа, че мобилизирахме не само Видин – мобилизирахме хора и от Велико Търново, където Моника има близки, но и от Шумен, София, Пловдив“, сподели Колетка Павлова. Тя допълни, че заедно с родителите, участвали в кампанията „Коледни звезди за Моника“, обмислят с подготвените за базарите предмети, които са останали, да бъдат организирани други благотворителни инициативи в подкрепа на нуждаещи се хора.
Моника Димитрова благодари на всички, подали й ръка в този труден момент. „Искам да благодаря на всички, които ми помогнаха със средства – независимо в какъв размер. Общо събраната до момента сума е страхотна, не съм очаквала, че толкова пари ще бъдат събрани – 45 068 лв. Много благодаря на всички, че успяхме да съберем такава сума. Надявам се оттук натам всички българи да бъдем все по-задружни и да си помагаме в трудни моменти“, сподели младата жена.
Тя обясни, че вече подготвя документите за заминаването си за клиниката в Турция, където ще бъде извършена бъбречната трансплантация. Най-вероятно самата процедура ще бъде извършена през февруари. „Баща ми ще е донор – поне засега това казват лекарите. Ще видим дали ще имаме необходимата съвместимост – ако няма достатъчна съвместимост, ще направим кръстосана трансплантация, това става в рамките на две седмици, максимум месец“, обясни Моника.
Младата жена допълни, че преди самата операция ще се наложи да й бъдат направени няколко диализи в турската клиника – тъй като тези процедури не са били включени в първоначално определена от клиниката цена, кампанията за набиране на средства ще продължи до края на месеца.
 

НИЕ