Любен Иванов: Очаквам Парламентът да остане моторът на функционирането на държавата и в следващите два месеца

Сподели: 

НИЕ: За пръв път в демократичната история на България ще има служебно правителство, което ще управлява заедно с Народно събрание. Ще спомогне ли това този път да не се стигне до това държавата почти да спре да работи в изчакване на предсрочните избори?

Любен Иванов: Две от основни цели на промените в Конституцията бяха предотвратяване безконтролната власт на Президента по време на управлението на служебните правителства и осигуряване нормално функциониращ законодателен орган, докато няма редовно правителство, за да не се прекъсва законодателния процес. България не може да си позволи да изпада в законодателен ступор за два  и повече месеца, докато тече изборния процес, най-малко поради това, че получаването на средства от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост е обвързано с приемането на определени закони. Така че, да, очаквам Парламентът да остане моторът на функционирането на държавата и в следващите два месеца.

 

НИЕ: Българските граждани питат защо се стигна до поредни предсрочни избори? Какъв е Вашият отговор?

Любен Иванов: Отговорът е само един: Съюзът ГЕРБ и ДПС, Борисов – Пеевски не може да преживее, че трябва да се раздели с безконтролната си власт, с некомпетентните си марионетки, поставяни на възлови места в държавата. Затова бяхме принудени да поставим условие чрез изготвения и представен Меморандум – продължаване и ускоряване на реформите и избор в регулаторите на почтени хора, доказани професионалисти, с изграден житейски светоглед и високи нравствени качества.

От друга страна ПП-ДБ вдигнаха три пъти пенсии и заплати, за да повиши благосъстоянието на българските граждани и да се намали степента на тяхната зависимост от феодалите по места, да се спре възможността им да бъдат купувани от Съюза ГЕРБ – ДПС за по 50 лв.

Всичко това „взриви“, провокира Борисов - Пеевски да бутнат редовното правителство и да тласнат страната към нови избори.

 

НИЕ: Това, че влизаме в нова изборна спирала, какво означава за важните проекти за Северозапада – включително за изграждането на пътя Видин – Ботевград и средствата, които общините очакват по програмата за финансиране на общински проекти през държавния бюджет. Изложени ли са те на риск?

Любен Иванов: Правителството на ПП-ДБ осигури достатъчно средства изграждането на магистралния път Видин – Ботевград да продължи, както и възможността средствата по Приложение 3 по чл. 107 ал. 13 от Закона за държавния бюджет за 2024 г да достигнат до общините. Въпреки хилядите спънки, които ГЕРБ – ДПС се опитаха да поставят пред подписването на споразуменията за финансиране на проектите на част от общините, повечето видински общини бяха поканени и подписаха споразуменията си. Дори в петък 05.04.2024 год. правителството внесе, а Народното събрание прие актуализацията на Закона за държавния бюджет и добави нови проекти за финансиране, включително за видинските общини.

Надявам се, че действащия парламент и активността на народните представители, ще гарантира продължаването на тези проекти и ще предотврати възможността за безпринципното разходване на средствата по тях.

 

НИЕ: Какво очаквате да е служебното правителство, с Димитър Главчев като служебен премиер?

Любен Иванов: Съюзът ГЕРБ – СДС – Президент си направи кабинет, който безпрепятствено да осигури купуването на гласове и манипулирането на изборния процес в тяхна полза. В последните дни на редовния кабинет бе „премахната“ последната пречка за това в лицето на професионалното ръководство на МВР главния секретар, който бе принуден след две срещи с главния прокурор да напусне. При това положение ще бъде избран удобен такъв, който да организира изборите изцяло в интерес на ГЕРБ – СДС. Цялата репресивна машина на държавата и службите са впрегнати да спрат не точно ПП-ДБ, но и техните идеи за повишаване на благосъстоянието на българските граждани.

Главчев като представител на ГЕРБ ще следва само тяснопартийния интерес, да запази статуквото.   

  

НИЕ: Свидетели сме на спешни законодателни промени, целящи да дадат възможност на хората, сред които след промените в Конституцията президентът трябва да избира служебен премиер, да могат да застават начело на служебен кабинет без това да е в противоречие със заеманите от тях постове. Как Вие като юрист бихте коментирали това?

Любен Иванов: Конституцията е върховен закон, който регулира основните обществени отношения в държавата. Като такава нейните норми са с голяма доза абстрактност и следва да бъдат доразвити в други законови текстове. Законодателните промени в последните дни са провокирани от спешността на случая, а именно: първото служебно правителство след конституционните промени. Нормално е живота да извиква нуждата от доразвитие на правната уредба и допълване на същата. Така че не мисля, че има нищо драматично, още повече че има действащ парламент, който може да гласува необходимите законодателни текстове.  

 

НИЕ: От ГЕРБ и ДПС предложиха великденски добавки за пенсионерите. Ще станем ли свидетели на поредното предизборно развързване на държавната кесия и може ли това да се окаже заплаха пред заявената цел за влизане в еврозоната от 1 януари 2025 година?

Любен Иванов: Политиката на ПП-ДБ винаги е била да осигури достойно заплащане на труда на работещите и справедливи пенсии на възрастните хора. В изпълнение на тази цел в последните три години средната пенсия нараста почти двойно, като се увеличи с повече от 300 лв. Същевременно минималната работна заплата се вдигна от 650 лв. през 2021 год. до 933 лв. през 2024 год., като средната за страната също търпи значително увеличение.

ГЕРБ – ДПС, напротив, винаги са целели да държат хората бедни, за да могат да ги купуват с по 50 лв. на избори. Тези великденски добавки са подаяние към най-бедните български граждани. В началото на управлението на Борисов пред 2009 год. минималната пенсия е 136 лв., а през последната година от управлението 2020 год. – 250 лв. От 1.07.2024 год. същата ще стане 580 лв., т.е. двойно увеличение. Това е разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-ДПС, последните разчитат да държат хората бедни и на подаяния, а ПП-ДБ провеждат целенасочена политика за увеличаване на доходите.

Великденските добавки за пенсионерите са общо около 40 милиона. Те в рамките на държавния бюджет не са огромно перо, но е още една възможност да се постави на риск влизането ни в еврозоната от 2025 год., както и други предложения на ГЕРБ – ДПС в последните дни. Надявам се обаче след изборите и формирането на ново редовно правителство от ПП-ДБ да успеем да се справим с това предизвикателство.