Кризисният щаб във Видин с апел към жителите на областта да се ваксинират срещу COVID-19

Сподели: 

От началото на седмицата във Видин се наблюдава засилен интерес към имунизацията срещу коронавирус. Въпреки това с оглед на тежката ситуация и изчерпания капацитет на видинската болница за приемане на пациенти с COVID-19 представителите на институции във Видин за пореден път се обърнаха с призив към гражданите да се ваксинират.
Актуалната ситуация в нашата област бе обсъдена на проведе днес под председателството на заместник областния управител Шишман Чаушев заседание на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин. На заседанието присъстваха заместник областният управител Илия Каменов, ръководителите на Регионалната здравна инспекция-Видин, ОД на МВР, ТД “Национална сигурност“, ГПУ-Видин и ГПУ-Брегово, РДПБЗН-Видин, МБАЛ “Св. Петка“-Видин, ЦСМП-Видин, община Видин, Регионалното управление на образованието и Областната дирекция по безопасност на храните.
Директорът на МБАЛ “Св. Петка“-Видин д-р Найденова запозна присъстващите със състоянието на лечебното заведение и акцентира за изпратено на 27.10.2021 г. писмо до министъра на здравеопазването, с което информира за големия брой хоспитализирани пациенти с доказан COVID-19, за запълнената леглова база и недостига на персонал. Със същото се отправя молба за пренасочване на пациенти, изискващи стационарно лечение, към други лечебни заведения. Предвид горното, от името на областния управител до министъра на здравеопазването ще бъде изпратено писмо, подкрепящо исканията на ръководството на лечебното заведение. „Животът и здравето на жителите на областта са наша обща цел и трябва да направим всичко възможно хората да имат достъп до качествено здравеопазване“, отбеляза заместник областният управител Шишман Чаушев.
Директорът на Регионалната здравна инспекция във Видин д-р Венцислав Владински информира за напредъка при ваксинация на жителите на областта. „От началото на седмицата се наблюдава засилен интерес към имунизация, което ме радва. Използвам днешната среща, за да информирам, че разполагаме с достатъчно ваксини. Искам да обърна внимание и на това, че всички ваксини са в срок на годност и хората не бива да имат притеснения. Отново апелирам за масова имунизация, защото това е единствения начин да намалим разпространението на заболяването“, каза д-р Владински.
На проведеното заседание стана ясно, че от началото на седмицата се осъществяват проверки, във връзка с изискването за наличие на „зелен сертификат“. Екипи от служители на РЗИ, Областната дирекция на МВР и Областната дирекция по безопасност на храните ще продължат със засиления контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки, като проверки на обекти ще се осъществяват и през почивните дни.