Кметът на Монтана представи инвестиция в болница „Стамен Илиев“

Сподели: 

Четирите зали и останалите санитарни площи в хирургичното отделение на болница „Стамен Илиев“ в Монтана са покрити с нова антибактериална настилка. Инвестицията е на Община Монтана, с решение на Общинския съвет. Днес (13 септември) направеното бе представено пред журналисти.
„Специалната настилка е на стойност 40 хиляди лева. Освен в нея Общината осигурява и нова апаратура на стойност 36 хиляди лева за отделението по реанимация“, заяви кметът на Монтана Златко Живков. Той уточни, че всяка година по предложение на ръководството на болницата се отделят средства в общинския бюджет за ремонт и модернизация на болницата. „Приели сме това като наш дълг към хората,  въпреки че общината има символично участие в търговското дружество“, отбеляза Живков.
„Малко са общините, които подпомагат болниците на своите територии по този начин и ние сме благодарни за това отношение“, заяви изпълнителният директор на МБАЛ – Монтана д-р Тодор Тодоров. Той поясни, че всички отделения в болницата ще бъдат акредитирани за специализация на млади лекари. Най-голямото лечебно заведение е с необходимия брой лекари, но бъдещето изисква млади попълнения. Средната работна заплата на в болницата е 2500 лева.
През хирургично отделение преминават по 4000 пациенти годишно, обясни главният лекар д-р Красимир Каменов. За тях се грижат 8 лекари и 17 медицински специалисти. Двама са специализантите, които стажуват в хирургията. „За да ги задържим тук, трябва да им осигурим необходимата среда и условия“, категоричен беше д-р Каменов.
В подкрепа на думите му, председателят на Общинския съвет Иво Иванов припомни, че годишно местната власт в Монтана отпуска по две стипендии за студенти по медицина. Това е едно от решенията за стимулиране на младите хора да специализират тук и евентуално да решат да останат, подчерта Иванов.