И преболедувалите с антитела срещу COVID-19 ще получават зелен сертификат

Документът ще се издава при стойности на антитела срещу SARS-CoV-2, надхвърлящи 150 BAU/ml
Сподели: 

От четвъртък, 11 ноември, за „зелен сертификат“, който да се използва на територията на България, ще се признават лабораторни изследвания, доказващи наличието на определено количество антитела. Удостоверението ще е валидно 90 дни. А за да бъде получено то, стойностите на антитела срещу SARS-CoV-2, доказано чрез тест за количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG, трябва да надхвърлят праговата стойност 150 BAU/ml. Това беше съобщено на пресконференция вчера (9 ноември).
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров посочи, че до решението се е стигнало след множество обсъждания и експертни дискусии, и че то е съобразено със становищата на експертните съвети по медицинските специалности „Клинична имунология“, „Клинична лаборатория“ и  „Вирусология“.
„От „Информационно обслужване“ вече е разработен образец -  как ще изглежда удостоверението, откъде ще се издава и как ще се валидира със съответните устройства. След лабораторното изследване гражданите ще получат национален референтен номер, чрез който ще могат да изтеглят своя „зелен сертификат“ от www.his.bg“, уточни министър Кацаров.
Вирусологът проф. Радка Аргирова посочи, че стойностите на антитела срещу SARS-CoV-2, доказано чрез тест за количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG, трябва да надхвърлят праговата стойност 150 BAU/ml. Тази единица се получава в резултат на взаимодействие между калибрационен фактор,  даден от СЗО и съобразен с всички признати тестове за антитела. „Целта на този нов „зелен сертификат“ е да бъде притежаван от хора, които са протектирани от следващо заразяване с вируса. Т.е. не просто преболедували, а хора, които са и преболедували, но и протектирани“, посочи проф. Аргирова. По думите ѝ документът ще могат да използват както гражданите, които са прекарали безсимптомно заболяването, така и хора, които са си купили от аптеката антигенен тест, положителни са и са се самоизолирали, като по този начин са се отнесли отговорно към обществото. Същото важи и за хора, които по-късно са хоспитализирани, но нямат документ за изследване с PCR или антигенен тест.
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова уточни, че не са определени конкретни видове тестове за антитела. Могат да са имуноензимни, хемилуминисцентни, флуоресцентно-ензимни и т.н. Изискването е да бъдат със „СЕ“ марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани. „Изследването се признава само за IgG антитела, тъй като това са най-дълго живеещите антитела като имунен отговор. При преболедували преди месеци тези антитела се задържат и могат да бъдат установени“, обясни проф. Христова.
Как гражданите ще получат своя „зелен сертификат“ за антитела обясни Ивайло Стойчев от „Информационно обслужване“ АД. Всяка лаборатория трябва да бъде успешно интегрирана с НЗИС до четвъртък, за да може в момента, когато лицето е направило своя тест за антитела, лабораторията да изпрати съответните резултати към системата. Системата ще издаде такъв тип удостоверение и съответно ще върне на лабораторията националния референтен номер, чрез който лицето ще може с няколко лесни стъпки да получи документа от https://his.bg. Удостоверението ще бъде изпратено и до лабораторията, за да може, в случай че лицето желае веднага да получи своя документ, той да му бъде предоставен. В самото удостоверение ще има валидност, имената на лицето, дата на раждане, тип на теста, чрез който е постигнат резултатът, номер на лечебното заведение, дата на пробонабиране и лабораторен резултат в мерни единици.