Започва кампанията за плащане с 5% отстъпка за местни данъци и такси в Монтана

Сподели: 

Данъчна кампания с максимална събираемост на местни данъци и такси, обяви кметът на община Монтана Златко Живков. От края на януари се изпраща известие до всеки гражданин за годишните му задължения. До 30 април важи 5% отстъпка за данъците върху недвижимите имоти, превозните средства, патентния данък и върху такса битови отпадъци. Размерите им остават непроменени. Единственият данък, в който има увеличение с 0,5 на сто, е данъкът за придобиване на имущество.

От тази година отделът за местни приходи в Община Монтана ще бъде ръководен от нов началник – Валерия Филипова. Тя е финансист с опит в администрацията като главен експерт „Автоматизирани системи за финансови разчети“.

„През последните 10 години Община Монтана успя да увеличи приходите си от 7 до 11 милиона лева“, заяви кметът Живков. Той допълни, че се използват всички възможности за това. Освен кампаниите и данъчната отстъпка с 5% в първите четири месеца на годината се предприемат и принудителни мерки. За 2023 година са образувани 820 дела срещу нередовни данъкоплатци. Несъбраните вземания са в размер на 2 210 000 лева.

От началото на годината досега повечето второстепенни разпоредители с бюджетни средства – детски градини, училища, социални услуги и др., са внесли данъците си в общината. Кметът на Монтана разчита примерът да бъде последван и от останалите държавни институции и най-вече от бизнеса с голяма данъчна тежест.

„Има увеличение на разходите средно с 20% на всички общински услуги, а в същото време данъците остават непроменени. Това положение изисква изрядна събираемост и за това е призивът ни към всички наши съграждани да бъдат отговорни и изчистят сметките си към общината“, в заключение заяви Живков.