Емилиян Енчев, общински ръководител на ГЕРБ – Видин: Ще се боря, за да постигаме позитиви за Видин

Сподели: 

НИЕ“: Г-н Енчев, как усещате настроенията в общинската организация на ГЕРБ – Видин след събранието, което се проведе преди няколко дни, където беше обявено, че сте определен за общински ръководител?

Емилиян Енчев: След събранието, на което присъстваха 120-130 активисти на Политическа партия ГЕРБ, смятам, че настроенията са положителни. В смисъл, че не се получи това нещо, което някои се опитаха да създадат като очакване, а именно – да се саботира събранието. Смятам, че оттук насетне стартираме от прилично положение и с последващите ни действия ще увеличим подкрепата.

Както казах и на събранието, смятам да работя с абсолютно всички настоящи членове и активисти на ГЕРБ, нямам никакви конфликти с абсолютно никого. Включително с общинското ръководство, което се състои от девет човека – единият е общинският ръководител, за какъвто като временно изпълняващ длъжността съм определен, останалите осем души бяха и при старото ръководство и не виждам проблем да работим съвместно.

НИЕ“: Какви цели си поставяте?

Емилиян Енчев: В последните години доста членове на ГЕРБ се почувстваха по една или друга причина засегнати и се отдръпнаха от активна политическа дейност – ще се опитам да върна вярата у тях и да ги приобщя отново към партийния живот. Друго, което ще ми е като цел – ще работя, за да привлека нови членове. Смятам, че имаме липса в нашия актив на хора с определена експертиза – една партия трябва да притежава широк спектър от експерти. А в момента в ГЕРБ – Видин няма достатъчно юристи, които да са с авторитет, нашите симпатизанти, които са лекари, обикновено попадат в неизбираемия сектор на листата за общински съветници, инженерите, с едно-две изключения, също са ни кът. Трябват ни хора, които са с биография, с име, с авторитет – експерти, които да работят заедно с нас, за да постигнем позитивни резултати за всички жители на община Видин.

Приел съм този си ангажимент единствено и само с убеждението, че партията – това са група хора със сходни виждания, които сме се събрали, за да постигнем заедно положителни резултати за община Видин. И ще се боря, за да постигаме позитиви за Видин. Затова искам да привлека около нас хора, които имат експертизата, за да помагат в конкретните сфери, където имаме пропуски.

Ще работя и в посока привличане повече млади хора в ГЕРБ – Видин. И като ръководител на Областна дирекция „Земеделие“ винаги съм държал да давам шанс на младите хора. Смятам, че една от причините за демографския срив, редом с икономическите фактори, е, че като цяло, хората, които са имали възможност в някакъв момент да вземат управленски решения и да дават шанс на младите хора, не са били достатъчно активни в тази си дейност. В Областната дирекция работим по програми, в които младежи до 29-годишна възраст получават възможност да изкарат 10-месечен стаж – в момента в Дирекцията има доста младежи, които, след като са доказали, че имат желание за работа и са се сработили с останалата част на екипа, след края на стажа са останали на работа. Така че смятам, че трябва да се дава шанс на младите хора – в края на краищата те са бъдещето на Видин.

НИЕ“: Предвиждате ли, с оглед на приоритетите, които изброихте, организиране на срещи по населени места?

Емилиян Енчев: Да, в най-скоро време ще съставим график за такива срещи. Но първо трябва да възстановим дейността на офиса на партията, който от няколко месеца не функционира по начина, по който това трябва да се случва. След като нормалната административна дейност на офиса бъде възстановена, ще може да се организират тези срещи. Смятам да проведем срещи с всички наши клубове в град Видин, ще проведем срещи и в населените места в общината.

Ще обясним, че в края на краищата тази криза, която се разви през есента, е моментна. Подобни неща се случват при всички партии – дори в минал период си мислех, че при нас, в ГЕРБ – Видин някак си нереално кротко вървят нещата. Очевидно и на нас ни дойде време да преболедуваме такъв период.

НИЕ“: На събранието на общинската организация беше обявено намерението да бъде възстановена практиката общинските съветници на ГЕРБ в Общински съвет – Видин да имат приемна за граждани.

Емилиян Енчев: Ще възстановим тази практика, която беше възприета през предишния мандат. Тогава аз бях общински съветник и съм запознат с ползите от тези приемни дни, защото хората имат нужда да споделят проблемите си. Общинските съветници от ГЕРБ, които в този мандат са повече – 12 души, са съгласни, че трябва да се въведе това. Въпросът е да заработи офисът, да се направи график за тези приемни дни.

НИЕ“: Споделихте, че неочаквано и за Вас спокойно са се развивали досега процесите във видинската общинска организация на ГЕРБ. Притеснява ли Ви това, че след събитията от последните няколко месеца вниманието на ръководството на партията е насочено към Видин?

Емилиян Енчев: Не се притеснявам от това. За мен политическата кариера никога не е била самоцел. При тази ситуация, която се случи, по-скоро бях потърсен, отколкото аз съм търсил да заема този пост. Пак казвам, че не мисля, че трябва да се придава чак такава значимост на кризата, която настана в нашата структура – аз не бих й придал особена тежест, подобни процеси възникват и в други партии в нашия град, като там те дори се точат с години. Аз съм убеден, че при нас кризата, която започна миналото лято, преди това нямаше никакви проблеми, приключи с местните избори през есента. И сега сме свидетели на едни резонанси, които постепенно ще затихнат – сигурен съм в това.

Това, че влязохме в кръгозора на партийната централа бих казал, че има и плюсове, и минуси. Ние ще направим всичко възможно да извлечем позитивите – ще покажем на Изпълнителната комисия, че ГЕРБ – Видин е силна, че структурата е стабилна и ще постигнем, убеден съм, добри резултати на следващите парламентарни избори, които ще се проведат през 2021 година.

Ще си свършим нашата партийна работа – да се видим с хората, да разговаряме с тях и да успокоим притесненията, ако има такива. Загубихме мажоритарния избор за кмет на община Видин – това не е вина на партията, а е следствие от погрешно решение на кандидата ни за кмет и бивш общински ръководител, но чисто партийният вот, който е за общински съветници, беше спечелен от ГЕРБ. Хубавото във видинската общинска организация е, че членовете не са се присъединили заради мен или заради предходния общински ръководител, а защото са хора с десни разбирания, които припознават ГЕРБ като своята партия. Така че дали общинският ръководител се казва Емилиян, или се казва Огнян, мисля, че не е от съществено значение.

Както казах, сега в кратки срокове трябва да възстановим административната дейност на офиса на ГЕРБ – Видин, да проведем срещи, на които да затвърдим увереността у нашите членове, да започнем да привличаме нови членове. Миналата година малко поуморихме хората с политическа активност заради двата вида избори – за Европейски парламент и за местна власт, а след това им досадихме и с несъществени спорове, затова ми се иска лятото да го изкараме спокойно. И есента вече да започнем да влизаме в ритъм, за да се подготвим за парламентарните избори през 2021 година.

Разговора води ТЕОДОРА Макавеева

в. "НИЕ", бр. 3/20 януари