Д-р Цветан Ценков при полагането на клетва: Видин има нужда от развитие и обединение!

На първото заседание на видинския Общински съвет не беше избран председател на местния парламент
Сподели: 

Видин има нужда от развитие и обединение – това заяви д-р Цветан Ценков в своето изказване след като положи клетва за втори кметски мандат във Видин. Днес се проведе първото заседание на новоизбрания видински Общински съвет, на което заедно с градоначалника клетва положиха и общинските съветници, както и кметовете на кметства в общината. Основнота задача обаче – избор на нов председател, на този етап остана неизпълнена. 

Заседанието откри областният управител на Видин Иво Атанасов, който призова общинските съветници да спазват законите. „Бъдете отговорни пред гражданите – който е откраднал яйцето, той ще открадне и кокошката. Затова ви моля – бъдете отговорни, спазвайте законите. В мое лице, докато съм областен, Община Видин, както и всички общини в областта, имат подкрепа пред органите на изпълнителната власт“.  Иво Атанасов призова още общинските съветници да загърбят своите политически пристрастия, личностни противоречия и икономически интереси и да работят в интерес на Видин, така че да оправдаят доверието, което гражданите са им гласували. „Важни сме не ние – важни са нашите съграждани, важен е нашият град. Бъдете нъдри и единни в името на онези важни решения, които ще гарантират добруването на жотелите на Видин. Защото най-голямото богатство на всеки регион са хората“, каза още губернаторът, като пожела „на добър час“ на представителите на новата местна власт в община Видин. 

Символично атрибутите на властта д-р Цветан Ценков прие от временно изпълнявалият длъжността кмет на Видин Юлиян Петров. След това д-р Ценков очерта и приоритетите, по които ще работи, първият от които е приемане на бюджета на Общината за 2023 година. „С нетърпение очаквам да имаме втора сесия на Общинския съвет, за да приемем бюджета – иначе бедният Видин ще остане без едни средства, които са толкова нужни, за над 50 улици, които няма да можем да направим“, посочи д-р Ценков. 

„Може би във видинската история докторите ще оставим своя отпечатък. Защото като почнете от Бърни Бончев, който е направил първата канализация, минете през Иван Ценов и стигнете до мен, доста значими неща се направиха. Да, областният управител има право за някои неща, но те не са злонамерени или направени с някакъв умисъл. За разлика от това да се забави булевард „Панония“ – там има абсолютен умисъл срещу град Видин и срещу видинчани. С встъпването ми в длъжност ще изпратя отворено писмо до всички институции – от президента, Министерски съвет до Европейската комисия. Такъв тип избори на Видин и на България повече не й трябват – платен вот, натиск, рекет, заплахи включително срещу моя живот. Недостойно и неприемлиево. Но да се върнем на темата – и булевард „Панония“ ще бъде довършен, въпреки усилията на няколко човека, които искат да окалят нашия град в национален мащаб“, коментира видинският кмет. 

Д-р Цветан Ценков заяви, че няма как местната власт да работи без държавата. „Ще се опитам да убедя централната власт, че трябва да работи с местната. Аз още в 2021, 2022 година имам писма, документи, които са пратени до народните представители и до Министерски съвет, с които искаме средства за нашата история... Цялата тази злонамереност срещу Видин, хората я видяха, видинските граждани я видяха. Разберете – така напред не можем да вървим“, подчерта д-р Ценков. Нужно е обединение в името на Видин, категоричен беше градоначалникът. 

Видин и видинчани имат нужда от обединение. Заровете томахавките и живейте спокойно. Аз и екипът, който тепърва ще обсъждаме и ще създадем, ще работи в името на нашия прекрасен град – Перлата на Дунав, така че наистина Видин да се превърне в един от най-големите културни и фестивални центрове, в една от най-добрите индустриални зони“, каза д-р Ценков и пожела успех на всички през новия мандат.  

Честта да ръководи първото заседание на Общинския съветник се падна на Тодор Вълчев, като най-възрастен сред членовете на местния парламент. Той имаше за задължение да организира избора на председател на местния парламент във Видин за мандат 2023 – 2027 година. Общо трима бяха номинираните за поста – Генади Велков, от коалиция СДС (НДСВ, Новото време); Валери Димитров, от ГЕРБ; и Валери Сираков, от „Възраждане“. След първото гласуване до балотаж достигнаха Генади Велков и Валери Димитров. Последва ново гласуване, при което обаче нито един от двамата не получи необходимите 17 гласа, за да бъде избран, като Генади Велков беше подкрепен от 16 общински съветници, Валери Димитров – от 12, четирима от членовете на местния парламент бяха пуснали празен плик в урната за гласуване, а една беше недействителната бюлетина. Така първото заседание на Общински съвет – Видин приключи без да има избран председател

Следващата стъпка е Тодор Вълчев да насрочи ново заседание, на което да бъде направен нов опит за определяне на председател на видинския местен парламент. 

НИЕ