Държавата планира редовно тестване на децата като условие, за да се върнат отново в клас

Сподели: 

Връщането на децата обратно в клас е възможно, само ако в учебните заведения се създаде филтър на входа и се гарантира безопасна среда. Идеята на здравните и на образователните власти е това да бъде постигнато чрез редовно тестване на учениците с щадящи тестове, както и въвеждане на „зелен“ сертификат за учителите. Това обявиха на брифинг по-рано днес здравният министър Стойчо Кацаров и просветният министър проф. Николай Денков.
Беше съобщено още, че двамата министри ще внесат проект за постановление на Министерски съвет, с което да се осигурят 13 млн. лв. за закупуване на щадящи тестове за деца – такива, които на базата на отделена слюнка да показват дали детето е заразено с COVID-19. Този метод е въведен в много европейски държави и има за цел гарантиране на безопасна среда в училищата, без да е необходимо карантиниране на цели класове, подчерта министър Кацаров.
Обществената поръчка за закупуване на тестовете ще бъде обявена още днес, като стремежът е най-малките ученици, от 1 до 4 клас, да се върнат на училищните скамейки още през другата седмица. Идеята е децата да бъдат тествани два пъти седмично – предвижда се това да се прави в понеделник и четвъртък, като резултатите ще са готови през първия учебен час. В последствие ако механизмът се покаже работещ, ще се премине към поетапно тестване на всички ученици.
„През цялото време проверяваме обществените нагласи както сред родителите, така и сред учителите. Сблъскват се две мнения, които трябва да бъдат преобърнати, за да проработи новият подход, а именно – филтър на входа на училищата и безопасна среда, така че който иска да си праща децата, който иска да ги държи вкъщи според степента на риска, който сам преценява”, заяви министърът на образованието Николай Денков.
Той подчерта, че за да има новият механизъм успех, е необходима подкрепата както на родителите, които да разрешат децата им да бъдат тествани, така и на учителите. По отношение на педагогическите специалисти, проф. Денков подчерта, че за тях по същество ще се изисква „зелен“ сертификат – тоест да докажат, че са ваксинирани или преболедували, или да се съгласят да бъдат тествани два пъти седмично.