Враца е първият град в страната с контролно-комуникационен център

В него ще се извършва денонощно дистанционно наблюдение на физиологичните показатели на възрастни хора с хронични заболявания и трайни увеждания от Северозападна България
Сподели: 

Над 500 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увеждания от Северозападна България ще получават иновативни медицински грижи, чрез денонощно дистанционно наблюдение на физиологичните им показатели. Дейностите ще бъдат извършвани от първия в страната Контролно-комуникационен център, който бе открит от кмета Калин Каменов и заместник-генералния директор на Български червен кръст – д-р Надежда Тодорова. Комуникационният център бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. На събитието присъстваха още представители на здравни и социални институции, екипа на БЧК – Враца, партньори по проекта и граждани.
Комуникационният център се намира в ж.к. „Дъбника“, в партерното помещение на бл. №34. В рамките на проекта ще бъдат обхванати възрастни хора над 50 години, които са с трайни увреждания, самотноживеещи в малки населени места, както и такива с хронични заболявания.
Потребителите ще разполагат с лични електронни устройства, които дават възможност за 24-часово наблюдение на физиологичните им показатели в реално време (кръвно налягане, пулс, сатурация и пр.) и сигнализират при потенциален риск за живота и здравето на лицето.
Мониторингът на възрастните хора ще се осъществява от обучен екип от 5 души с медицинско образование.
Контролно-комуникационният център се реализира по проект „Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания“, който се осъществява от БЧК в партньорство с Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Норвежката асоциация на местните и регионални власти и с подкрепата на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021.