Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година отчете Община Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година отчете Община Монтана. На публично обсъждане директорът на „Финансови и счетоводни дейности“ в общинската администрация Силвия Василева представи основните приходи и разходи в бюджета на Община Монтана през миналата година. „Въпреки трудностите през годината заради обратите в държавното управление и забавеното приемане на Закона за държавния бюджет, успяхме да се справим доста добре с изпълнението на бюджета за 2023 година спрямо предварителния проект“, заяви Василева. Общата рамка достига 92,5 милиона лева.

Разследват убийството на възрастна жена във вълчедръмското село Мокреш

Районно управление – Лом работи по разкриването на убийство на 81-годишна жителка на село Мокреш, общ. Вълчедръм. От Областната дирекция на МВР в Монтана съобщиха, че тялото на починалата е открито на 10 юли сутринта от жена, която периодично посещавала жертвата, за да я обгрижва. При извършения оглед трупът е открит на легло в лятна кухня в къщата, с видими следи от насилие в областта на главата и кръв по леглото и пода. Не са установени откраднати вещи, всички предмети и вещи в къщата са били в порядък, а вратата на къщата – отключена и затворена. 

Община Монтана модернизира уличното си осветление

Близо 2000 нови енергоспестяващи осветители и пет фотоволтаични панела ще подобрят уличната осветителна мрежа в Монтана, съобщи кметът на общината Златко Живков. Инвестицията е по проект за въвеждане на енергийно-ефективни системи по Националния план за възстановяване и устойчивост. Общата стойност на проекта е 926 503 лева, като 901 100 лева от тях са безвъзмездна финансова помощ, останалите са местно съфинансиране.

Монтанчанин ще представя България на световен турнир по Винг Чун

Асен Асенов от Монтана ще представя страната ни на Първия световен турнир по Винг Чун в Южен Шаолин. Той ще бъде част от 5-членен български отбор, който през август ще замине за Китай. Треньорът на Спортен клуб УШУ - Монтана, спечели първи места във всички категории, в които се състезава на поведено на 30 юни първенство в Пловдив.

Монтана празнува Светия животворящ Дух

„Пред Монтана има още много възможности и се надявам всички заедно да работим за това нашия град да става все по-приветлив за хората”, заяви кметът на община Монтана Златко Живков в обръщението си към хората на Монтана по повод празника на града – Денят на Свети Дух. Честването му започна с божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит Даниил и Неврокопския митрополит Серафим в храм Свети Дух в Монтана. Два часа по-късно от най-стария храм в града „Св. Св.

Заловиха в Стубел 27 годишен да шофира с над 3 промила алкохол

 На 22.06.2024 г. около 22,25 ч. на ул. "Двадесет и първа" в село Стубел, общ. Монтана, служители на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР Монтана спрели за проверка лек автомобил "Хонда Сивик", който бил без поставени табели с регистрационен номер, управляван от 27-годишен водач от същото село. Проверката показала, че водачът е неправоспособен, както и че шофира под въздействието на алкохол в размер на 3,27 промила, отчетени с дрегер. Служителите установили и че лекият автомобил, собственост на водача, е със служебно прекратено регистрация, тъй като не е пререгистриран в срок.

Наследници на голям родолюбец от село Д-р Йосифово дариха фамилна къща на Oбщина Монтана

Наследници на голям родолюбец от монтанското село Д-р Йосифово дариха фамилна къща на Община Монтана. „Аз, моите синове и внуци правим това дарение като акт на щедрост и изпълнение на нравствен дълг в памет на нашия баща, дядо и прадядо Константин Иванов Рапонски, който беше истински патриот и демократ.” Това заяви Лидия Чаушева – собственик на имота, пред кмета на Монтана Златко Живков в присъствието на журналисти.

„Бабина душица“ събира кулинарни майстори в Монтана

Фестивалът на народната кухня „Бабина душица“ ще се проведе на 22 юни (събота) в Монтана. Той е част от програмата за празника на града – Свети Дух, и се организира от Община Монтана. И тази година заедно с писателката Ели Лозанова – инициатор на събитието, в Градската градина ще готвят творци на словото. Паралелно с това представители на 10 читалища ще покажат изложба на традиционни местни специалитети.

Служители на Участък Бойчиновци задържаха извършител на палеж

Служители на Участък Бойчиновци са задържали извършител на палеж. От Областната дирекция на МВР – Монтана съобщиха, че на 9 юни малко след 4:00 часа сутринта в село Охрид възникнал пожар в стопанската постройка на 63-годишен жител на гр. Бойчиновци. В резултат на пожара изгоряла цялата стопанска постройка – 60 кв.м. покривна конструкция и съхраняваните в нея сено и дървен материал. За потушаването на огъня били изпратени два екипа на РСПБЗН Монтана. 

Полицейска операция срещу купуването на гласове провеждат в Монтанско

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с изборното законодателство и конвенционалната престъпност се провежда днес на територията на област Монтана. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. От там уточниха, че вече са извършени проверки на 8 сигнала за купуване на гласове, по които са образувани преписки под наблюдението на Районна прокуратура – гр. Монтана.

Страници