Видин

38-годишният Ивайло Пеков от Видин е обявен за общодържавно издирване

38-годишният Ивайло Петров Пеков от Видин е обявен днес за общодържавно издирване, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
Ивайло Пеков е напуснал дома си на 19 януари и оттогава е в неизвестност. На 27 януари сигнал за изчезването на мъжа подава неговата майка. Тогава видинчанинът е обявен за местно издирване от Районно управление – Видин.
Ивайло Пеков е висок 182 см, с нормално телосложение. Бил е облечен с черно спортно долнище, тъмнозелено платнено яке и обут с оранжеви боти.

Над 800 ученици в област Видин са придобили ключови дигитални умения в клубове по интереси

Стотици ученици в област Видин са придобили ключови дигитални умения чрез участие в клубове по интереси, организирани през изминалите три учебни години. В момента над 100 ученици са включени в клубове за компютърно моделиране и кодиране. Това съобщи Ирена Водова, старши експерт в Регионално управление – Видин (РУО), при откриването на проведения днес във Видин информационен ден за представяне на Единната електронна платформа за образователни услуги и съдържание „Дигитална раница“.

Близо 15 600 видинчани използват ПИК код на НАП 

Близо 15 600 граждани на област Видин имат активен персонален идентификационен код (ПИК) на НАП, като само през миналата година са издадени над 2300 кода. Това съобщиха от офиса на приходната агенция във Видин.

Кулски полицаи иззеха оръжие и боеприпаси от дома на 77-годишен

Незаконно притежавано оръжие и боеприпаси за иззели служители на Районно управление – Кула от дома на 77-годишен мъж в село Големаново (община Кула). От Областната дирекция на МВР – Видин съобщиха, че на 3 февруари, в условията на неотложност, криминалисти предприели претърсване на частен адрес в с. Големаново, обитаван от 77-годишният местен жител.

Във Видин не се споразумяха за състава на Районна избирателна комисия – Видин

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия – Видин (РИК) за произвеждане на избори за народни представители на 2 април 2023 г. на проведените вчера (5 февруари) консултации, водени от областния управител Огнян Асенов. Представителите на политическите формации не постигнаха консенсус за местата на заместник-председателите и секретаря на РИК. 

При кандидатстването за саниране Община Видин ще подпомага финансово сдруженията на собствениците 

Община Видин ще поема част от разходите, които собствениците на многофамилни жилищни сгради трябва да направят във връзка с кандидатстването по програмата за енергийна ефективност. Съгласно правилата на настоящата процедура, задължително е извършване на енергийно обследване на сградата, за която се кандидатства и тя да разполага с технически паспорт. Това е за сметка на собствениците, като при одобрение на проекта и подписване на договор за предоставяне на финансиране направените разходи се възстановяват.

Изложба в музей "Кръстата казарма" разказва за наборната военна служба през „онези“ 45 години на социализма

Изложбата „Когато момчето става мъж…“ бе открита днес (2 февруари) във Видин. Експозицията, която е подредена в една от залите на музей „Кръстата казарма“, разказва за наборната военна служба в периода на социализма. 

В Кула отличиха най-добрите винари

Община Кула и Народно читалище „Просвета 1882“ организираха традиционния конкурс за домашно вино в чест на празника Трифон Зарезан. Участие в тазгодишното издание на проявата взеха 31 майстори на виното в категории. Конкурсът се проведе в три категории – червено вино, бяло вино и розе. Трудната задача да отличи най-добрите винари бе поверена на сертифицирания дегустатор-технолог Илиан Игнатов. А наградите връчи кметът на община Кула Владимир Владимиров.

Във Флорентин почетоха празника на лозето и виното

Във всички населени места на община Ново село, чиято слава като винарски район се носи на близо и далеч, празникът Трифон Зарезан е на особена почит. Така е и в село Флорентин. Днес там отбелязаха подобаващо деня на лозето и виното. Тържеството бе организирано от местното Народно читалище „Пробуда-1925“, съвместно с Кметство Флорентин.

В Ружинци отбелязаха Трифон Зарезан

Спазвайки народната традиция и с много настроение, жителите на село Ружинци отбелязаха днес (1 февруари) празника Трифон Зарезан. Хората се събраха в центъра на селото, където се хванаха на хоро и се отправиха към дома на Любен Павлов, за да изпълнят традиционния обичай „зарязване на лозите”. Началото даде кметът на община Ружинци Александър Александров, който нарече да бъде плодородна годината, да се роди много грозде и се напълнят бъчвите с хубаво вино.

Страници