Видин

Световен рекорд на 60 години

Видинският спортист, общественик, еколог и фотограф Богомил Петров отпразнува 60 години от поставения от него световен рекорд във вдигането на тежести. На 17 май 1964 година заслужилият майстор на спорта повдига 140 кг, с което поставя нов световен рекорд - първи за България в този спорт. По този повод Богомил събра приятели и съратници на тържество, което имаше за цел не само да се отбележи световният рекорд, но и да се припомнят славните традиции на видинската школа по вдигане на тежести.

Видинчанинът Георги Петков с два златни медала на международен турнир

18-годишният Георги Петков, възпитаник на спортен клуб Радуканови – Видин, постигна две победи в спринта на международния атлетически турнир “Нови звезди” в София. В надпревара при мъжете, юношата постигна успех на 100 метра, като регистрира личен рекорд от 10.97 секунди (0.6 м/сек). Втори се нареди Ангел Бахчеванов с 11.12 сек, а третото място зае Васил Георгиев с 11.16 секунди.

За два дни са осуетени опити за превеждане на 62 мигранти през Дунав мост Видин-Калафат

Осуетени са опити за превеждане на 62-ма мигранти през Дунав мост Видин – Калафат, съобщиха от Апелативна прокуратура – София. От държавното обвинение уточниха, че във връзка с пресечните опити за трафик на мигранти под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по образувани досъдебни производства. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 280, ал. 2, т. 1, предл. 2, т. 3 и т. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК и по чл. чл.279, ал. 1 във вр. с чл.18, ал.1 от НК.

Уникален фестивал в Дреновец пресъздаде римски предхристиянски празник

На 12 май в парка до Културния дом на с. Дреновец, община Ружинци, Видинска област, се проведе фестивал – историческа възстановка на римския предхристиянски пролетен празник FLORALIA (римската Цветница). Флоралията в Дреновец е уникална за територията на цяла България, подобен римски фестивал се прави още само в Унгария (археопарковете Aquincum и Gorsium). 

Дискусия за зелената сделка на ЕС ще се проведе във Видин

Събитие на тема „Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз“ ще се проведе на 18 май от 12:00 часа в Културен център „Жул Паскин“ във Видин. Целта на форума е да представи важната връзка между екологията и икономиката, фокусирайки се върху ключовите въпроси: защо екологичните практики са икономически изгодни и колко е евтина зелената енергия.

Цигари без бандерол и наркотици иззеха полицаи във Видинско

Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели кулските и белоградчишките полицаи в хода на предприети активни действия срещу разпространението на наркотици и нередовна акцизна стока в региона. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Видин, от където разпространиха и подробности около случаите. 

Видинската детска градина „Русалка“ успешно прилага STEAM обучението

Детска градина „Русалка“ – Видин, съвместно с детски градини от Италия, Полша и Турция, обединяват усилия, за да покажат, че STEAM обучението може да бъде успешно прилагано още в най-ранните етапи от образованието на децата. Това е една от целите на проекта „Щастливи деца – бъдещи STEAM изследователи и иноватори“, който образователните институции изпълняват по програма „Еразъм +“. Координатор на проекта е видинската детска градина.

Почти 1000 дружества и еднолични търговци вече обявиха доходите си за 2023 година пред НАП Видин

Почти 1000 дружества и еднолични търговци от област Видин вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите, повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок. Почти 250 са подадените до момента годишни данъчни декларации от едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, съобщиха от офиса на приходната агенция във Видин. И напомниха, че на 30 юни изтича срокът, в който е необходимо тези лица да декларират доходите си и да платят дължимия върху тях данък. 

Отборът на училище „Петко Рачов Славейков“ победи в областното състезание „Млад огнеборец“

Отборът на Средно училище „Петко Рачов Славейков“ стана победител в Областно състезание на Младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“, сформирани в училищата от общините Видин, Белоградчик и Кула. Общо осем отбора участваха в надпреварата, която се проведе на стадион „Георги Бенковски“ в град Видин: на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин, ОУ „Христо Ботев“ – Дунавци, ППМГ „Екзарх Антим“ – Видин; ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Видин, СУ „Петко Рачов Славейков“ – Видин, ОУ „Иван Вазов“ – Видин, СУ „Васил Левски“ – Кула, СУ „Никола Йонков Вапцаров“ – с.

Панорама на средното образование се проведе във Видин

Учебни заведения от област Видин представиха възможностите, които предоставят за обучение по профили и професии след седми клас. В шатри, разположени на площада до съдебната палата във Видин, средни училища и гимназии представяха чрез презентации, рекламни материали и интерактивни методи утвърдения им държавен план-прием за учебната 2024/2025 година. 

Страници